Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

To αυτόνομο όχημα της Uber που σκότωσε την πεζό δεν λειτουργούσε με το εργοστασιακό λογισμικό του (+video)


   Το πρόσφατο δυστύχημα στο Tempe της Αριζόνα των ΗΠΑ στις 18 Μαρτίου, όπου ένα αυτόνομο όχημα της Uber σκότωσε μία γυναίκα που διέσχιζε πεζή τον δρόμο, διερευνάται ακόμα από τις τοπικές Αρχές, έχοντας συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όντας το πρώτο στο
οποίο αυτοκίνητο αυτόνομης τεχνολογίας σκοτώνει πεζό. Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί δύο βίντεο από το Volvo XC90 της Uber με τις καταγραφές των καμερών του αυτοκινήτου, λίγο πριν το ατυχές τροχαίο. Στο πρώτο εμφανίζεται η πεζός να ξεπροβάλει μέσα από το σκοτεινό τμήμα του δρόμου σε κοντινή απόσταση μπροστά στο Volvo XC90, που εκείνη τη στιγμή κινείτο από το σύστημα αυτόνομης οδήγησής του, ενώ στο δεύτερο εμφανίζεται η αντίδραση του ανθρώπου που βρισκόταν στην θέση του οδηγού, ο οποίος εμφανώς δεν κοίταγε συνεχώς τον δρόμο μπροστά του, αλλά η προσοχή του αποσπόταν και από άλλα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει καθόλου, όταν αντιλήφθηκε την πεζό μπροστά του.

   Ένα νέο στοιχείο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, είναι μία ανακοίνωση της εταιρείας που προμηθεύει τη Volvo με το συγκεκριμένο λογισμικό βάση του οποίου λειτουργεί το εργοστασιακό σύστημα αυτόνομης οδήγησης που εξοπλίζονται τα μοντέλα της σουηδικής εταιρείας. Σύμφωνα με αυτήν, την στιγμή του δυστυχήματος το συγκεκριμένο XC90 της Uber δεν λειτουργούσε με το εργοστασιακό λογισμικό, αλλά προφανώς με κάποιο άλλο που είχε εισάγει η Uber. Ως γνωστόν, τμήμα του ιδιαίτερα εξελιγμένου συστήματος αυτόνομης οδήγησης της Volvo, είναι και το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει οχήματα, πεζούς και ποδηλάτες που τυχόν μπορεί να βρεθούν στην πορεία του οχήματος.



Πηγή: Motor1
Video: Sunday Times Driving

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου