Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πρωτότυπο ελαστικό της Goodyear περιέχει άλγη που παράγει οξυγόνο και απορροφά CO2 από την ατμόσφαιρα


   Στην Διεθνή Έκθεση της Γενεύης δεν παρουσιάζονται μόνο νέα μοντέλα αυτοκινήτων, αφού σε αυτήν λαμβάνουν μέρος και διάφορες εταιρείες σχετιζόμενες με την αυτοκίνηση, όπως η κατασκευάστρια ελαστικών Gooyear. Φέτος η τελευταία παρουσίασε το πρωτότυπο
και ιδιαίτερα φουτουριστικό ελαστικό της, το Oxygene. Το πέλμα του και η δομή του είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο ελαστικό, ενώ ο σχεδιασμός του είναι τέτοιος, που να μην απαιτείται αέρας υπό πίεση στο εσωτερικό του. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το Oxygene, είναι ότι διαθέτει ζωντανά βρύα που είναι εμφανή με πράσινο χρώμα στην εξωτερική του επιφάνεια. Αυτά παίζουν έναν δευτερεύοντα ρόλο, από αυτόν της επαφής του αυτοκινήτου με τον δρόμο, αφού σκοπός τους είναι η απορρόφηση υγρασίας από το οδόστρωμα και του CO2 από την ατμόσφαιρα, προκειμένου να παραχθεί οξυγόνου μέσω του φαινομένου της φωτοσύνθεσης. Η Goodyear υπολογίζει ότι σε μία πόλη όπου κυκλοφορούν 2,5 εκατ. οχήματα, αν αυτά φορούσαν ελαστικά Oxygene, θα κατάφερναν να παράγουν 3.000 τόνους οξυγόνου στη διάρκεια ενός έτους που θα απελευθερωνόντουσαν στην ατμόσφαιρα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα απομάκρυναν από αυτήν ετησίως 4.000 τόνους CO2.



   To Oxygene μπορεί να παράξει και το δικό του ρεύμα μέσω της φωτοσύνθεσης που πραγματοποιείται από τα βρύα που περιέχει, φωτίζοντας την εξωτερική επιφάνεια του ελαστικού, ανάλογα με το αν αυτό στρίβει ή φρενάρει. Επίσης, το Oxygene φέρει αισθητήρες, ηλεκτρονικά συστήματα, ακόμα και μία ηλεκτρονική μονάδα επεξεργασίας, ενώ το γεγονός ότι δεν διαθέτει αέρα, του δίνει μεγάλη αντοχή στις ανωμαλίες και κακοτεχνίες του οδοστρώματος.


Πηγή: Goodyear

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου