Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Πριν την Daimler η Geely είχε πλησιάσει τον όμιλο FCA για εξαγορά πακέτου μετοχών του


   Πρόσφατα η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely εξαγόρασε το 9,69% των μετοχών της γερμανικής Daimler AG, καθιστώντας πλέον τον πρόεδρο της πρώτης, κ. Li Shufu, τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο μέτοχο της τελευταίας. Σύμφωνα, όμως, με δημοσίευμα του Bloomberg, η Geely,
μέλος του κινεζικού ομίλου Zhejiang Geely Holding Group Co., είχε πλησιάσει αρχικά τον ιταλοαμερικάνικο όμιλο Fiat Chrysler Automobiles, στο πλαίσιο ενός σχεδίου επέκτασης εκτός της κινεζικής αγοράς. Ο κ. Shufu είχε σειρά επαφών στα μέσα του 2017 με στελέχη του ομίλου FCA για την αγορά πακέτου μετοχών του τελευταίου. Τελικά, οι συνομιλίες απέβησαν άκαρπες, πιθανότατα γιατί δεν συμφωνούσαν οι δύο πλευρές για την μελλοντική αξία ολόκληρου του ιταλοαμερικανικού ομίλου το 2018, έτος που λήγει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξής του. Αν και δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των μετοχών του FCA που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορούμε να υποθέσουμε το ύψος της επένδυσης που επιθυμούσε η Geely στον FCA, αφού η αξία του πακέτου μετοχών της Dailmer AG που αγόρασε πριν λίγες εβδομάδες ανήλθε στα 7,3 δις ευρώ.

   Λέγεται ότι την ίδια περίοδο πέρσι που η Geely βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο FCA, και άλλες κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Dongfeng, Great Wall και Guangzhou, πλησίασαν τον ιταλοαμερικανικό όμιλο για τον ίδιο λόγο. Να θυμίσουμε ότι η Geely είναι ήδη ιδιοκτήτρια της Volvo, ενώ πέρσι αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 4 δις δολαρίων από την Volvo AB η οποία κατασκευάζει φορτηγά και τράκτορες.

Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου