Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

To 2025 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κοστίζουν λιγότερο από αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης


   Οι τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων αυτοκινήτων αναμένεται να εξισωθούν με τις τιμές των αντίστοιχων μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2024. Την πρόβλεψη αυτή δημοσίευσε το βρετανικό Bloomberg, προσθέτοντας, μάλιστα, και ότι από το 2025 το
κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα είναι μικρότερο από το να αγοράσει κάποιος ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου. Όλα αυτά βασίζονται στην προϋπόθεση ότι οι τιμές των μπαταριών θα συνεχίσουν να σημειώνουν φθίνουσα πορεία τα επόμενα επτά χρόνια, παρόλο που τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους συνεχώς ακριβαίνουν.

   Η αναμενομένη αύξηση της μαζικής παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου θα συντελέσει στην μείωση των τιμών τους, έως και τα 70 δολάρια ανά kWh χωρητικότητας το 2030. Να σημειωθεί ότι το 2017 ο αντίστοιχος δείκτης κόστους των συγκεκριμένων μπαταριών ανερχόταν στα 208 δολάρια ανά kWh χωρητικότητας. Αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πτώση των τιμών των ηλεκτρικών μοντέλων, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τα 2/5 του κόστους κατασκευής του αφορούν το κόστος των μπαταριών του.


Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου