Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

“Χρυσούς” πληρώσαμε τους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία Οδός, Μωρέας και E65


   Όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος και κονδυλίων της Ε.Ε. συνόδευσε την κατασκευή τριών μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας μας. Αυτό αποδεικνύει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιοποιήθηκε μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε
σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. με χαρακτήρα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόκειται για τους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία Οδός, Μωρέας και E65 (γνωστός και ως Κεντρικής Ελλάδος) τα οποία ελέγχθηκαν για τη χρονική περίοδο 2000-2014. Με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης, αποδεικνύεται ότι το κόστος ανά χιλιόμετρο που είχε αρχικά προϋπολογισθεί αυξήθηκε τελικά κατά 69%, ενώ το αντικειμενικό έργο που παραδόθηκε εμφανίστηκε μειωμένο κατά 55%. Επίσης, γίνεται αναφορά και στην ελλιπή προετοιμασία των έργων από πλευράς δημοσίου, καθώς και στην υπογραφή συμβάσεων με ιδιώτες παραχωρησιούχους πριν από την επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Oskar Herics, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που πήρε μέρος στον συγκεκριμένο έλεγχο, ανέφερε ότι η αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού των τριών ελληνικών αυτοκινητόδρομων κατά 1,2 δις ευρώ, επιβάρυνε την χρηματοδότηση από πλευράς Ε.Ε. κατά 422 εκατ. ευρώ.

   O κ. Herics αναφέρθηκε επίσης και στην βιωσιμότητα των συγκεκριμένων έργων, καθώς πριν την απόφαση της κατασκευής τους δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατασκευής αυτοκινητόδρομων με εναλλακτικά χαρακτηριστικά και μικρότερο κόστος κατασκευής. Επίσης, ο ίδιος έκανε λόγο και για το ότι η Ε.Ε. ήταν “πλήρως ενήμερη” για ολόκληρο το οικονομοτεχνικό πλαίσιο, τόσο κατά τον σχεδιασμό, όσο και κατά την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων Ολυμπία Οδός, Μωρέας και Ε65, ενώ τόνισε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει όρους και κανόνες στην κατασκευή έργων άνω των 500 εκατ. ευρώ, όπως οι τρεις αυτοί αυτοκινητόδρομοι.


Πηγή: MoveNews
Φωτογραφία: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου