Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Editorial: Δεν "πάσχουμε" από νέο Κ.Ο.Κ., αλλά από την εφαρμογή του στο δρόμο


   Για μία ακόμα φορά κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση, που αφορά σε αλλαγές στον μέχρι σήμερα ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πολύς λόγος γίνεται για τις νέες αυτές αλλαγές που προβλέπονται, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι ο ίδιος ο Κ.Ο.Κ.
και οι διατάξεις και τα πρόστιμα που προβλέπονται σε αυτόν. Το πρόβλημα είναι ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, έχει σχεδόν εκλείψει ο έλεγχος των οδηγών στους δρόμους από τα αρμόδια όργανα, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης που παρατηρείται σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και της έλλειψης επιχειρησιακού υλικού λόγω των περικοπών που προβλέπουν τα Μνημόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες οδηγοί, που δεν διακατέχονται και από ιδιαίτερα υψηλό αίσθημα οδικής ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και στους άλλους γύρω τους, αυτό να το γνωρίζουν καλά και έτσι, να οδηγούν, να μου επιτραπεί η έκφραση, όπως του “γουστάρει” του καθενός και όπως τον βολεύει τον ίδιο.


   Λαμπρό παράδειγμα το πρόσφατο βίντεο  που αναρτήθηκε στο YouTube, όπου εμφανίζεται ένας μοτοσικλετιστής να οδηγεί στη μία ρόδα την μηχανή του για αρκετή ώρα σε κάποιο σημείο Εθνικής Οδού της χώρας μας. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, που ο ίδιος βιντεοσκοπεί το… κατόρθωμά του, εμφανίζεται περιπολικό της Άμεσης Δράσης, το πλήρωμα του οποίου αντιλαμβάνεται τη συγκεκριμένη παραβατική και άκρως επικίνδυνη συμπεριφορά, μειώνοντας ταχύτητα και πλησιάζοντας τον μοτοσικλετιστή. Ο τελευταίος, ενώ αντιλαμβάνεται την παρουσία του περιπολικού δίπλα του, εξακολουθεί να οδηγεί τη μηχανή του “σουζάροντας”. Το όλο περιστατικό τελικά κατέληξε στην αποχώρηση του περιπολικού, με το πλήρωμά του να λαμβάνει νεύματα με τις ευχαριστίες του… κασκαντέρ μοτοσικλετιστή. Και το χειρότερο όλων είναι, ότι ο μοτοσικλετιστής αυτός είχε το θράσος να ανεβάσει το βίντεο στο διαδίκτυο, αλλά και να σχολιάσει στο τέλος αυτού ότι «αφού δεν ενοχλώ κανέναν και δεν είμαι κανένας εγκληματίας, μπορώ να κάνω το πάθος μου (σε δημόσιους δρόμους), αφού αυτό είναι ένας παρεξηγημένος τρόπος έκφρασης». Καταλήγοντας ότι «αυτό δεν είναι κάτι κακό»!

   Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, οι Αστυνομικές Αρχές έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών στο δρόμο. Σε μία περιοχή της Βοστόνης των ΗΠΑ υπήρχαν πολλές καταγγελίες για μία ομάδα από μοτοσικλετιστές και οδηγούς ATV οχημάτων (οι γνωστές “γουρούνες”) που οδηγούσαν επικίνδυνα ανάμεσα σε αυτοκίνητα στους δρόμους. Μία μέρα, η Αστυνομία της περιοχής κατάφερε να ακινητοποιήσει τη συγκεκριμένη ομάδα σε τμήμα αυτοκινητόδρομου όπου δεν υπήρχε διέξοδος διαφυγής, και επειδή τα άτομα αυτής προσπάθησαν να αντισταθούν και να διαφύγουν, οι αστυνομικοί τους ακινητοποίησαν ασκώντας βία, ακόμα και πυροβολώντας κατά αυτών.
   Είναι εύκολο να κατηγορούμε την Αστυνομία των ΗΠΑ, αλλά και άλλων σίγουρα πιο ανεπτυγμένων χωρών από την δική μας, για τις “βάρβαρες τακτικές” που ακολουθούν, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι στις χώρες αυτές τραυματίζονται και σκοτώνονται κατ’ αναλογία πληθυσμού πολλοί λιγότεροι άνθρωποι στους δρόμους, από ότι στην Ελλάδα. Σίγουρα δεν είμαι υπέρ των καταδιώξεων σε δημόσιους δρόμους, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά πιστεύω ότι το πλήρωμα του ελληνικού περιπολικού που είδε τον μοτοσικλετιστή να οδηγεί ιδιαίτερα επικίνδυνα θα έπρεπε να του κάνει ένα απλό νόημα να σταματήσει, και αν αυτός δεν συμμορφωνόταν και διέφευγε να λάμβανε τα στοιχεία της πινακίδας του και να προέβαινε σε αυτεπάγγελτη δίωξη του οδηγού ή αν δεν είχε πινακίδα κυκλοφορίας να έδινε σήμα σε άλλα πληρώματα στην περιοχή. Ελπίζω ο συγκεκριμένος οδηγός να διώκεται ήδη ποινικά και αυτό με κάποιο τρόπο η ΕΛ.ΑΣ. να το δημοσιοποιήσει προς παραδειγματισμό άλλων παρόμοιων “ταλαντούχων” οδηγών.
   Επιστρέφοντας στο νομοσχέδιο του νέου Κ.Ο.Κ., βλέπουμε ότι επιχειρείται για πρώτη φορά η σύνδεση των προστίμων με το εισόδημα του παραβάτη οδηγού. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες και είναι ιδιαίτερα σωστό και δίκαιο. Όμως στην Ελλάδα η εφαρμογή του θα είναι ιδιαίτερα άδικη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την αυξημένη φοροδιαφυγή που καμία κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών μέχρι και την σημερινή δεν έχει “καταφέρει” να περιορίσει. Έτσι, για μία ακόμη φορά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν να πληρώνουν ίδια πρόστιμα με μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους, και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια, των οποίων, όμως, το φορολογητέο εισόδημα στις ετήσιες δηλώσεις εμφανίζεται ως δια μαγείας κοντά στο αφορολόγητο όριο.
   Με το καλό λοιπόν να ψηφιστεί ο νέος Κ.Ο.Κ. και καλορίζικος, αλλά να εφαρμοστεί κιόλας!


Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου