Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Ο Νικόλαος Τομπάζης είναι πλέον επικεφαλής τεχνικός σύμβουλος στη FIA


   Σε μία χώρα που ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, κακά τα ψέματα, δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της κουλτούρας μας, και όχι μόνο δεν έγιναν προσπάθειες ανάδειξής του από την πολιτεία, αλλά αντιμετωπίζεται ακόμα και εν έτη 2018 από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας
ως ένα ακόμη… περιθωριακό ακριβό χόμπι, υπάρχουν ευτυχώς Έλληνες που καταφέρνουν και αποδεικνύουν μέσω της διαπρέπουσας διεθνούς καριέρας τους ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και άθλημα είναι, και επιστήμη και μία πολύ σημαντική βιομηχανία, με ό,τι οικονομικά οφέλη αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία χώρα. Ένας από αυτούς είναι και ο Νικόλαος Τομπάζης, ο οποίος μέσα από την πολυετή επαγγελματική του πορεία στην Formula 1 ως αεροδυναμιστής, βρίσκεται πλέον από φέτος στην θέση του Υπευθύνου Τεχνικών Θεμάτων Μονοθεσίων (Head of Single Seater Technical Matters) στην Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου FIA (Federation Internationale de l'Automobile). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική θέση, που αφορά εκτός από το Πρωτάθλημα της Formula 1, και τις μικρότερες κατηγορίες F2, F3 και F4.

   Ο κ. Τομπάζης δεν βρέθηκε “τυχαία” στη συγκεκριμένη θέση της FIA, αφού μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του στη Μ. Βρετανία, όπου έλαβε διδακτορικό τίτλο Αεροναυπηγικής στο Imperial College του Λονδίνου, τον Νοέμβριο του 1992 προσλήφθηκε στο τμήμα αεροδυναμικού σχεδιασμού της αγωνιστικής ομάδας της Benetton στην F1, όπου το 1994 έλαβε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος. Το 1997 προσλήφθηκε από την αγωνιστική ομάδα της Ferrari στην F1, επίσης στο τμήμα αεροδυναμικού σχεδιασμού αυτής, όπου το 1998 έλαβε την θέση του επικεφαλής αεροδυναμικής. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 2004, οπότε και επέστρεψε στην Μ. Βρετανία για να συνεργαστεί με την McLaren, ως επικεφαλής αεροδυναμικού σχεδιασμού του μονοθεσίου της στη F1. Τον Μάρτιο του 2006 επέστρεψε στην Ferrari στην ίδια θέση από την οποία αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2014, για να προσληφθεί στις αρχές 2016 ως επικεφαλής αεροδυναμικής στην ομάδα Manor Formula 1.
   Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε ό,τι καλύτερο στον κ. Τομπάζη, αλλά και σε όλους τους Έλληνες που διαπρέπουν με το ήθος και την επαγγελματική αφοσίωσή τους σε παγκόσμιες μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι συμπολίτες μας.

     Καλορίζικος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου