Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Τα σύγχρονα συστήματα ψυχαγωγίας αποσπούν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή του οδηγού


   H ομοσπονδία αυτοκινητιστικών λεσχών ΑΑΑ των ΗΠΑ διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με το πόσο αποσπάται η προσοχή των οδηγών όταν προσπαθούν να ρυθμίσουν το σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκίνητου τους. Για την συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο της Utah, 130 οδηγοί καλέστηκαν να οδηγήσουν 30 διαφορετικά σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων
, προκειμένου να δοκιμάσουν τα συστήματα ψυχαγωγίας που αυτά διέθεταν. Οι ενέργειες και οι αντιδράσεις των οδηγών καταγράφηκαν από κάμερες που είχαν εγκατασταθεί στα αυτοκίνητα, αλλά και από ειδικές πνευματικές ασκήσεις στις οποίες υποβαλλόντουσαν οι οδηγοί και οι οποίες είχαν ως στόχο τους την μέτρηση της απόσπασης της προσοχής του οδηγού από τον έλεγχο του δρόμου. Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν οι οδηγοί προέβλεπε την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών στο σύστημα ψυχαγωγίας, όπως την επιλογή σταθμού στο ραδιόφωνο ή στην πραγματοποίηση μιας κλήσης.
   Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας απέδειξαν ότι το άκουσμα μουσικής προκαλεί χαμηλή απόσπαση προσοχής, η ρύθμιση του ραδιοφώνου ή η πραγματοποίηση μιας κλήσης προκαλεί μέτρια απόσπαση προσοχής, η πληκτρολόγηση ενός γραπτού μηνύματος προκαλεί μεγάλη απόσπαση προσοχής, ενώ η χρήση του συστήματος πλοήγησης προκαλεί πολύ υψηλή απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί αφιέρωσαν έως και 40 δευτ. για τη χρήση του συστήματος πλοήγησης.  Επίσης, όσο πιο πολύπλοκο είναι το μενού του συστήματος ψυχαγωγίας, τόσο περισσότερο χρόνο σπαταλά ο οδηγός σε αυτό και όχι στον έλεγχο του δρόμου και του οχήματός του.
   Ενδεικτικά, ανάμεσα στα μοντέλα που χαρακτηρίστηκαν ότι αποσπούν την προσοχή του οδηγού τους σε υψηλό βαθμό συγκαταλέγονται τα Jeep Grand Cherokee Limited, Jeep Compass Sport, Infiniti Q50 Premium και Kia Sorento LX, ενώ σε αυτά που αποσπούν την προσοχή του οδηγού τους σε πολύ υψηλό βαθμό συγκαταλέγονται τα Audi Q7 QPP, Ford Mustang GT, Honda Civic Touring, Mazda 3 Touring, Subaru Crosstrek Premium, Tesla Model S και Volvo XC60 T5 Inscription.


Πηγή: InsideEVs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου