Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Κατά 13 % μειωμένο το φετινό ποσό που θα λάβουν οι ομάδες της F1 από διαφημιστικά δικαιώματα

   Μετά το ζήτημα της αλλαγής των κανονισμών για τους κινητήρες από τo 2021, περαιτέρω αντιδράσεις και ανησυχίες στους κόλπους της Formula 1 αναπτύχθηκαν από την ανακοίνωση της Liberty Media, ότι τα φετινά έσοδα από τα δικαιώματα επί των διαφημίσεων θα είναι κατά 13% μειωμένα. Έτσι, σε σχέση με το ποσό των 316 εκατ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν πέρσι, φέτος οι ομάδες της Formula 1 θα πρέπει να μοιραστούν το ποσό των 273 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα,
σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην φετινή συνάντηση του F1 Strategy Group, τα συνολικά έσοδα της Formula 1 παρουσιάζουν μείωση κατά 4-5%, ενώ η πτώση των εσόδων πιθανότατα να αυξηθεί το 2018, καθώς του χρόνου δεν θα πραγματοποιηθούν κάποιοι επικερδείς αγώνες, όπως για παράδειγμα αυτός της Μαλαισίας.
   Η ανησυχία είναι πιο έντονη στις μεγάλες ομάδες της Formula 1. Σε δήλωσή του ο μη-εκτελεστικός πρόεδρος της Mercedes κ. Niki Lauda ανέφερε ότι η βασική αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι τη στιγμή που το συνολικό κόστος της Formula 1 αυξήθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ από τον ένα χρόνο στον επόμενο, τα έσοδά της αντί να αυξηθούν τελικά μειώθηκαν. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προηγούμενη δήλωση του προέδρου της Ferrari κ. Sergio Marchionne, λέγοντας ότι δεν είναι μάλλον οι αλλαγές στους κανονισμούς των κινητήρων που ώθησαν τον κ. Marchionne να πει ότι μία αποχώρηση της ομάδας του από το Πρωτάθλημα θα χαροποιούσε τους μετόχους της εταιρείας, αλλά η διαφαινόμενη μείωση των εσόδων από την εμπλοκή της ομάδας του στο Πρωτάθλημα. Ο αγωνιστικός διευθυντής της McLaren κ. Eric Boullier με τη σειρά του δήλωσε ότι είναι προφανές ότι οι ομάδες δεν είναι ευχαριστημένες με την μείωση των εσόδων από τα διαφημιστικά δικαιώματα, όμως δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, πέραν της αποδοχής της συγκεκριμένης κατάστασης.
   Την ίδια στιγμή οι μικρότερες ομάδες, όπως αυτές της Force India και της Haas, φαίνεται να δείχνουν πιο συγκαταβατικές με την σημερινή κατάσταση, αποδεχόμενες το φαινόμενο της μείωσης των εσόδων ως ένα είδος “επένδυσης” από πλευράς της Liberty Media στο Πρωτάθλημα της Formula 1 με νέες δράσεις και εκδηλώσεις γύρω από αυτό, η οποία ευελπιστούν ότι θα αποφέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: motorsport.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου