Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Σε λίγα χρόνια οι τρομοκράτες θα να είναι σε θέση να χακάρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων

     Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα αποτελέσματα έρευνας του καθηγητή Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σχετικά με το πόσο εύκολα μπορούν να παραβιαστούν και να ελεγχθούν εξ αποστάσεως τα ηλεκτρονικά συστήματα των σύγχρονων, και όχι μόνο, αυτοκινήτων. Ο καθηγητής κ. Κάπος, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων παγκοσμίως, τονίζει ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα οποιοδήποτε μοντέλου αυτοκινήτου που έχει κατασκευαστεί μετά το 2005 είναι σχετικά ευάλωτα
σε παραβίαση από χάκερς. Μάλιστα, ακόμα και παλιότερα μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί μετά το 2000 είναι δυνατόν να ελεγχθούν από απόσταση κακοβούλως. Ο κ. Κάπος βασιζόμενος στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που διεξήγαγε, καλεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλον τον κόσμο να λάβουν εγκαίρως μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου των αυτοκινήτων τους από εξωτερικές παρεμβάσεις, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του και αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, σε πέντε περίπου χρόνια οι χάκερς θα είναι σε θέση να ελέγχουν όποιο όχημα επιθυμούν, χωρίς βέβαια αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον οδηγό τους.
   Μία τέτοια ηλεκτρονική εισβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα ενός αυτοκινήτου θα μπορούσε να αφορά τον έλεγχο των φρένων του γκαζιού, του συστήματος διεύθυνσης, ενώ θα μπορούσαν και να κλειδώσουν στο εσωτερικό της καμπίνας του επιβαίνοντες σε αυτήν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεμονωμένα στοχευμένα δυστυχήματα, αλλά και σε εκατομμύρια θανάτους από τρομοκράτες, απειλώντας άμεσα την εθνική ασφάλεια μιας χώρας. Ίσως να έχουν ήδη γίνει “πειραματικά” κάποια τέτοια ατυχήματα, τα οποία όμως δεν είναι εύκολο να διαπιστωθούν.
   Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο τα WikiLeaks είχαν δημοσιεύσει απόρρητα έγγραφα της CIA σύμφωνα με τα οποία, η ίδια η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρεί τα αυτοκίνητα ως "πιθανά μέσα εκτέλεσης επιθέσεών της".


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου