Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

O ΟΠΕΚ προβλέπει άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έως το 2040



   Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) προβλέπει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2040, οπότε και θα σταθεροποιηθεί. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι μέχρι τότε οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα έχουν αυξηθεί αρκετά, ώστε να παραγκωνίσουν τη ζήτηση για αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, εκτός
και αν εξελιχθεί τελικά κάποιο άλλο σενάριο που θα ευνοεί εξαιρετικά τη χρήση των πρώτων. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, αν τελικά το 25% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ανά την υφήλιο γίνουν ηλεκτρικά, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα σταθεροποιηθεί στα περίπου 109 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2030.
   Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις σε αγορές όπως αυτές της Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, ακόμα και της Κίνας, οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να απαγορεύσουν την πώληση αυτοκινήτων βενζίνης και πετρελαίου μέσα τις ερχόμενες δεκαετίες. Ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του βλέπει μόνο το 8% του παγκόσμιου στόλου ελαφρών οχημάτων να κινείται με ρεύμα μέχρι το 2040, πρόβλεψη που αν τελικά επαληθευτεί, θα έχει μικρό αντίκτυπο στη χρήση πετρελαίου. Αντιθέτως, το Bloomberg New Energy Finance πιστεύει ότι μέχρι το 2040 το ένα τρίτων των κυκλοφορούντων αυτοκινήτων σε ολόκληρη την υφήλιο θα είναι ηλεκτρικά.


Πηγή: Carscoops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου