Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο Ken Block βγάζει βόλτα το νέο του αυτοκίνητο, ένα Ford RS200 με 700 άλογα (+videos)

   Γνωστός λάτρης των Ford μοντέλων και μετά την πρόσφατη απόκτηση ενός 1993 Ford Escort RS Cosworth επιπέδου WRC,  ο Ken Block αγόρασε ένα ιδιαίτερα σπάνιο και συλλεκτικό 1986 Ford RS200. Πρόκειται για ένα από τα 200 τέτοια αυτοκίνητα που κατασκεύασε η Ford μεταξύ 1984 και 1986, για την ακρίβεια το 34ο, και τα οποία αποτελούν μία έκδοση δρόμου του μοντέλου που έτρεχε την περίοδο εκείνη στο Group B στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι. Ο αριθμός των αντίτυπων
δεν είναι τυχαίος, μιας και, προκειμένου ένα αγωνιστικό μοντέλο να μπορέσει να πάρει κατάλληλη άδεια (Homologation) από την FIA για να συμμετάσχει τότε στο Group B, έπρεπε η κατασκευάστρια εταιρεία να δημιουργήσει μία έκδοση αυτού η οποία να είναι ικανή να λάβει άδεια κυκλοφορίας σε δημόσιους δρόμου και μάλιστα να κατασκευάσει 200 αυτοκίνητα της έκδοσης αυτής.
   Το συγκεκριμένο Ford RS200 το οποίο βρίσκεται πλέον στην κατοχή του Ken Block είναι μάλιστα ένα από τα 24 παγκοσμίως που έχουν αναβαθμιστεί στην έκδοση Evolution, με τον  υπερτροφοδοτούμενο τετρακύλινδρο κινητήρα των 2,4 λίτρων να αποδίδει σε αυτήν 700 ίππους, όταν αυτός λειτουργεί με βενζίνη του εμπορείου. Ο τελευταίος βρίσκεται τοποθετημένος στο κέντρο του αμαξώματος συνδυαζόμενος με ένα μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων, ενώ η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς. Η δημιουργία του RS200 δεν βασίστηκε σε κάποιο μοντέλο παραγωγής της Ford, αλλά σχεδιάστηκε σε λευκό χαρτί. Μάλιστα, το σασί του επιμελήθηκε ο πρώην μηχανικός της Formula 1, Tony Southgate.

   Τα αγωνιστικά μοντέλα του Group B έμειναν στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως ιδιαίτερα δύσκολα στον χειρισμό τους, τόσο που γινόντουσαν επικίνδυνα, εξού και η κατάργηση του Group B. Αν παρατηρήσει κανείς τον Ken Block στο βίντεο πίσω από το τιμόνι του RS200 των 700 ίππων είναι έκδηλο το πόσο “δυσκολεύεται” να οδηγήσει γρήγορα το συγκεκριμένο… τέρας, περισσότερο ίσως από όλα τα άλλα “υπερπειραγμένα” μοντέλα του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου