Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

O Valentino Rossi ταχύτερος από ρομποτικό αναβάτη μέσα σε πίστα (+video)



   Πριν από μερικά χρόνια, η Yamaha είχε ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ρομπότ ικανό να οδηγήσει την αγωνιστική μοτοσικλέτα R1M της ομάδας της εταιρείας που συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, καλύτερα και από τον ίδιο τον Valentino Rossi. Σήμερα η Yamaha
έχει πράγματι καταφέρει να εξελίξει έναν τέτοιο ρομποτικό αναβάτη, ονόματι Motobot, τον οποίο μάλιστα έφερε αντιμέτωπο με τον Ιταλό εννιά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή. Η ιδιότυπη αυτή κόντρα έγινε στην μήκους 3,2 χλμ. πίστα Thunderhill Raceway Park στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου τελικά αποδείχθηκε ότι ο ταχύτερος χρόνος του “αναβάτη ανθρώπου” ήταν περισσότερο από 30 δευτ. γρηγορότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του αναβάτη ρομπότ.
   To Motobot τοποθετείται πάνω στην Yamaha R1M και διαθέτει διαστάσεις παρόμοιες με αυτές του ανθρώπινου σώματος πάνω σε μία μοτοσικλέτα. Αυτό φέρει πλήθος αισθητήρων και μπορεί να ελέγξει όλα τα χειριστήρια της μοτοσικλέτας, από το γκάζι και το φρένο, έως το τιμόνι και τον επιλογέα των ταχυτήτων. Φαίνεται ότι το κύριο μειονέκτημά του έγκειται στο γεγονός ότι αυτό είναι καθηλωμένο πάνω στην R1M, κάτι που δεν του επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τον καλύτερο έλεγχο της πρόσφυσης με την μετατόπιση του σώματος γύρω από την μοτοσικλέτα, όπως κάνουν οι αναβάτες στις στροφές. Η Yamaha πάντως δηλώνει ότι θα συνεχίσει την εξέλιξη του Motobot προσβλέποντας σε μελλοντικές καλύτερες επιδόσεις του.


Πηγή: Carscoops


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου