Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

H Lamborghini Terzo Millennio διαθέτει άκρως πρωτοποριακή τεχνολογία εξελιγμένη από το ΜΙΤ



   Η νέα Lamborghini Terzo Millennio είναι ένα πρωτότυπο supercar, το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία των μηχανικών του τμήματος Σχεδιασμού και Εξέλιξης της ιταλικής εταιρείας και επιστημόνων του κορυφαίου Πανεπιστημίου Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) των ΗΠΑ. Σκοπός του Terzo Millennio δεν είναι να αποτελέσει τη βάση ενός επερχόμενου εξωτικού μοντέλου της ιταλικής εταιρείας, αλλά
μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως το αποτέλεσμα μίας επιστημονική μελέτης, για το πώς θα μοιάζει ένα τέτοιας κατηγορίας μοντέλο στο μέλλον και τί καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να εισαχθούν σε αυτό.
   Πέραν από τον εξελιγμένο αεροδυναμικό σχεδιασμό του διθέσιου ηλεκτρικού αυτού πρωτότυπου supercar το οποίο εξοπλίζεται με τέσσερις ηλεκτροκινητήρες έναν σε κάθε τροχό, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το εξωτερικό τμήμα του αμαξώματος, όπου παίζει και το ρόλο του συσσωρευτή ηλεκτρικής ενέργειας από την οποία κινείται το Terzo Millennio. Σε αντικατάσταση των κλασσικών μεγάλων και βαριών μπαταριών που κουβαλάνε τα σημερινά ηλεκτρικά οχήματα, το πρωτοποριακό αυτό πρωτότυπο της Lamborghini διαθέτει αμάξωμα κατασκευασμένο από ένα ειδικό υλικό από ανθρακόνημα τεχνολογίας νανοσωλήνων, το οποίο είναι αρκετά εύκαμπτο για να πάρει το σχήμα των διαφόρων εξωτερικών τμημάτων του αμαξώματος, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά λεπτό για να τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο επιστρώσεις που το μονώνουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Και όλα αυτά εξασφαλίζοντας πολύ μικρό βάρος.
   Μία ακόμα νέα τεχνολογία που για πρώτη φορά εισάγεται σε αυτοκίνητο, έστω και πρωτότυπο, είναι το υγρό χημικό συστατικό CF, το οποίο ρέει μέσα από το ανθρακόνημα τεχνολογίας νανοσωλήνων, προκειμένου να γεμίσει και να κλείσει τυχόν ρωγμές που θα εντοπιστούν στη δομή του τελευταίου. Με λίγα λόγια το εξωτερικό τμήμα του Terzo Millennio έχει την ικανότητα να αυτοεπισκευάζει μικρο-ρωγμές στη δομή του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέρη εκείνα που υπόκεινται σε μεγάλες καταπονήσεις.
   Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται το φαινόμενο της γήρανσης που παρατηρείται έντονα στις σημερινής τεχνολογίας μπαταρίες των οποίων η αποθηκευτική ικανότητα μειώνεται μετά από συγκεκριμένο αριθμό φορτίσεων-αποφορτίσεων, ενώ εξασφαλίζεται γρηγορότερη φόρτιση, αποδοτικότερη επανάκτηση ενέργειας, αλλά και υψηλότερες τιμές αποδιδόμενης δύναμης σε κάθε τροχό.


Πηγή: Motor1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου