Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Παράνομα κυκλοφορεί πάνω από το 60% των diesel αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

     Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Τάκη Τρακουσέλλη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο NewsAuto, περισσότερα από τα μισά diesel αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κυκλοφορούν παράνομα. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% των diesel αυτοκινήτων που βρίσκονται εντός των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας μας είναι τεχνολογίας Euro 4 και παλαιότερα, δηλαδή
είναι συνήθως μοντέλα πριν το 2009. Με βάση την παρ. 50 του Ν.4030/2011, ο οποίος απελευθέρωσε την κυκλοφορία των diesel αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών ιδιωτικής χρήσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ορίζεται ρητά ότι η απελευθέρωση αυτή αφορά μόνο diesel μοντέλα τεχνολογίας Euro 5 και Euro 6, δηλαδή μοντέλα νεώτερα του 2009 κατά κύριο λόγο.
   Το φαινόμενο αυτό έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας και της “συμπρωτεύουσας” και στην ποιότητα της ατμόσφαιρας σε αυτές. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες, τα καυσαέρια που εκλύονται από τα παλιά diesel οχήματα, ιδίως όσον αφορά τα οξείδια του αζώτου, είναι υπεύθυνα για τον πρόωρο θάνατο χιλιάδων ατόμων. Τα επίπεδα εκπομπών NOx των diesel μοντέλων κατηγορίας Euro 5 είναι κατά πολύ περιορισμένα σε σχέση με τις αντίστοιχες εκπομπές NOx diesel μοντέλων Euro 4 και παλαιότερων. Επομένως, ιδίως εντός των αστικών κέντρων, τα παλιά diesel αυτοκίνητα μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως κινητές υγειονομικές βόμβες. Πέραν της προφανούς άμεσης ζημιάς στα δημόσια έσοδα που προκαλεί η παράνομη κυκλοφορία παλιών diesel αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οικονομική επιβάρυνση για το δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου, από το μεγαλύτερο κόστος περίθαλψης και αποζημιώσεων υγείας, λόγω της αύξησης που θα υπάρξει στα περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδος, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.
   Ένα πιο “πρακτικό” πρόβλημα που ίσως δεν γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών που κυκλοφορούν παράνομα τα παλιά diesel αυτοκίνητά τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι ότι σε περίπτωση που εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα, η ασφαλιστική εταιρεία έχει το δικαίωμα να μην τους καλύψει επειδή κυκλοφορούν παράνομα, όπως ακριβώς και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο που δεν έχει περάσει εμπρόθεσμα ΚΤΕΟ. Δηλαδή ουσιαστικά τα αυτοκίνητα αυτά όταν κινούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ουσιαστικά ανασφάλιστα, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.
   Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το NewsAuto, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σε άμεση διασταύρωση των στοιχείων των παλιών diesel αυτοκινήτων με τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κατόχου τους, όπως αυτός έχει δηλώσει στην εφορία.


Πηγή: NewsAuto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου