Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Με επιπτώσεις στην ακοή τους κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν μετρό και αστικά λεωφορεία

   Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις πόλεις, μπορεί να συντελεί στην προστασία του Περιβάλλοντος, δεν ενδείκνυται όμως για την προστασία της ακοής μας. Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον δρα Βίνσεντ Λιν, τα επίπεδα θορύβου που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των αστικών λεωφορείων και του μετρό ξεπερνάνε κάποιες φορές τα όρια εκείνα, πέραν από τα οποία τίθεται θέμα βλάβης της ανθρώπινης ακοής. Για τις ανάγκες
της συγκεκριμένης έρευνας, λήφθηκαν 210 δειγματοληπτικές μετρήσεις θορύβου, τόσο μέσα στο μετρό, όσο και σε λεωφορεία και τραμ του Τορόντο, ενώ μέτρησαν τον θόρυβο που δέχεται και ένας πεζός και ένας ποδηλάτης στους δρόμους της πόλης, αλλά και οι επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα.
   Η έκθεση ενός ανθρώπου σε θορύβους που ξεπερνούν τα 114 dBA (ντεσιμπέλ) για περισσότερο από 4 δευτ. και σε θορύβους που ξεπερνούν τα 117 dBA για περισσότερο από 2 δευτ. μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μερική απώλεια ακοής. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στο Τορόντο το 20% των πιο δυνατών θορύβων που δέχονται οι επιβάτες του μετρό ξεπερνούν τα 114 dBA, το 20% των πιο ισχυρών θορύβων στo τραμ ξεπερνούν τα 120 dBA, το 85% των δυνατότερων θορύβων τους σταθμούς των αστικών λεωφορείων είναι άνω των 114 dBA και το 54% των θορύβων στο ίδιο σημείο ξεπερνά τα 120 dBA. Τέλος, το 85% των δυνατών θορύβων που μετρήθηκαν για τους ποδηλάτες ξεπέρασε τα 120 dBA. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Τορόντο που χρησιμοποιούν το μετρό της πόλης εκτίθενται σε θορύβους που ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας για την ακοή τους κατά 9%, αντίστοιχα αυτοί που χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία της πόλης εκτίθενται κατά 12% σε θορύβους άνω του επιτρεπτού ορίου, ενώ το συγκεκριμένο ποσοστό για τους ποδηλάτες του Τορόντο φτάνει το 14%.
   Ως μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, η έρευνα του καναδικού Πανεπιστημίου συστήνει τη χρήση άλλων υλικών και διαφορετικού εξοπλισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου αυτά να γίνουν πιο αθόρυβα, ενώ στους χρήστες αυτών που έχουν ευαισθησία στην ακοή τους συνιστάται η χρήση προστατευτικών μέσων για τα αυτιά τους.

Πηγή: News247

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου