Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Editorial - H ευθύνη που έχουμε απέναντι σε ανεύθυνες συμπεριφορές των άλλων



   Αφορμή για γράψω το συγκεκριμένο editorial στάθηκε η ανάρτηση μιας φίλης στο Facebook. Καθώς αυτή επέβαινε σε δρομολόγιο του ΚΤΕΛ, συνειδητοποίησε ότι ο οδηγός του ασχολιόταν με το κινητό του τηλέφωνο την ώρα που οδηγούσε. Μάλιστα απαθανάτισε το στιγμιότυπο σε βίντεο το οποίο και ανέβασε στον λογαριασμό της. Σε απάντηση του τί θα μπορούσε να κάνει κανείς σε μία τέτοια περίπτωση προκειμένου να “συνετίσει” τον κατά τα άλλα… επαγγελματία οδηγό, ξεκινά από μία απλή ευγενική σύσταση προς αυτόν, με τρόπο
που να γίνει αντιληπτή και σε άλλους επιβάτες. Σε περίπτωση που ο οδηγός θεωρήσει υπερβολική ή “γραφική” την σύσταση και παράλληλα κανείς άλλος επιβάτης δεν δείξει ότι ενοχλείται από την επικίνδυνη και παραβατική συμπεριφορά του οδηγού, ο οποίος έχει στα χέρια του δεκάδες ψυχές, τόσο εντός του λεωφορείου, όσο και στα υπόλοιπα οχήματα γύρω από αυτό, καλό είναι να γίνει επιτόπου μία τηλεφωνική καταγγελία μέσω τηλεφώνου στην Άμεση Δράση, το γνωστό 100. Δεν είναι “ρουφιανιλίκι”, όπως πολλοί θεωρούν, το να καταγγείλει κανείς στις αρμόδιες Αρχές γεγονότα και περιστατικά που μπορεί να έχουν τραγικές καταλήξεις, γιατί το κακό δεν αργεί να γίνει. Όπως για παράδειγμα, όταν κάποιος αντιλαμβάνεται ένα όχημα να κινείται στο εθνικό ή επαρχιακό ή αστικό οδικό δίκτυο σαν ο οδηγός του να είναι μεθυσμένος ή να κυριεύεται από τάσεις υπνηλίας. Πρέπει να το καταγγείλει και μετά ας αναλάβουν οι Αρχές τις ευθύνες τους. Το χρέος του ο πολίτης θα το έχει κάνει απέναντι στους συνανθρώπους του που θα σωθούν από τον ανεύθυνο οδηγό που θα σκοτώσει κάποιον/κάποιους επειδή οδηγούσε, είτε μιλώντας στο κινητό ή ακόμα χειρότερα στέλνοντας μηνύματα, είτε υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, είτε όντας κουρασμένος.
   Το σίγουρο είναι ότι αν όλοι όσοι έβλεπαν την μοιραία Porsche του υιού Βακάκη να τους προσπερνά με 250+ χ.α.ώ. στην Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας την μοιραία εκείνη ημέρα και καλούσαν επιτόπου την Τροχαία Εθνικών Οδών “σπάζοντας” το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας από καταγγελίες, σίγουρα θα υπήρχε κάποια κινητοποίηση της Τροχαίας και θα αυξανόντουσαν οι πιθανότητες να σωθεί η άτυχη μητέρα με το παιδί της. Όπως επίσης ο δημοφιλής λαϊκός τραγουδιστής θα ήταν κοντά μας σήμερα, αν η παρέα του φερόταν πιο υπεύθυνα απέναντί του και δεν τον άφηνε, ακόμα και με τη βία που λέει ο λόγος, να πιάσει το τιμόνι με 2,72 γρ. αλκοόλ στο αίμα του.
   Η παροιμία των αρχαίων ημών προγόνων “το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί” δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στην ιατρική, αλλά και σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις και συμπεριφορές, τις οποίες, αν δεν τις προλάβουμε έγκαιρα και εν τη γενέσει τους, μπορούν να εξελιχθούν σε τραγωδίες. Όταν λαμβάνει χώρα ένα δυστύχημα, ευθύνη δεν φέρουν μόνο όλοι όσοι το προκάλεσαν, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που, ενώ γνώριζαν ότι υπάρχουν όλες οι κατάλληλες συνθήκες για την πρόκλησή του, σιώπησαν και δεν έδρασαν κατάλληλα και με τα όποια μέσα διέθεταν για την αποτροπή του.



Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου