Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Η Mazda δεν έχει "ξεχάσει" τους wankel κινητήρες




   Δύο πατέντες που κατέθεσε πρόσφατα η Mazda στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η ιαπωνική εταιρεία δεν έχει παραγκωνίσει εντελώς την εξέλιξη των περιστροφικών κινητήρων (wankel), στους οποίους η Mazda έχει παράδοση. Μπορεί να μην πρόκειται για ένα  περιστροφικό κινητήρα που θα εξοπλίζει ένα νέο σπορ μοντέλο της εταιρείας, αλλά για wankel κινητήρες που θα αναλαμβάνουν να φορτίζουν τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.
   Η πρώτη πατέντα αφορά την διάταξη ενός ηλεκτρικού οχήματος με γεννήτρια επέκτασης αυτονομίας. Στο μπροστινό τμήμα του αμαξώματος υπάρχει τοποθετημένος ένας ηλεκτροκινητήρας που δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης που δίνει κίνηση σε μία ηλεκτρογεννήτρια, η οποία με τη σειρά της παράγει ρεύμα για τη φόρτιση των μπαταριών. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου βρίσκονται στο μέσον του αμαξώματος, αποθηκεύοντας και κατανέμοντας ηλεκτρική ενέργεια.
   Η δεύτερη πατέντα αφορά ένα νέο σύστημα Start&Stop, αλλά αποκλειστικά για περιστροφικούς κινητήρες. Αυτό είναι σχεδιασμένο να σταματά τη λειτουργία του περιστροφικού κινητήρα, όταν αυτή δεν χρειάζεται, σχεδόν όπως κάνουν τα παρόμοια συστήματα στους κινητήρες με κυλίνδρους. Επίσης, αναλαμβάνει να σταματήσει την κίνηση του ρότορα σε θέση κατάλληλη, ώστε να κλείνει την εισαγωγή του κινητήρα, προκειμένου να μην παρατηρείται διαφυγή καυσίμου ή καυσαερίων από την εισαγωγή. Αυτό κρίνεται απαραίτητο από τη στιγμή που οι περιστροφικοί κινητήρες δεν διαθέτουν βαλβίδες, με τον αέρα και τα καυσαέρια να εισέρχονται και να εξέρχονται από εισαγωγές και εξαγωγές, το άνοιγμα και το κλείσιμο των οποίων το κάνει ο ίδιος ο ρότορας. Επίσης, το συγκεκριμένο σύστημα ενεργοποιεί το μπουζί δημιουργώντας ανάφλεξη μετά στο σβήσιμο του κινητήρα, προκειμένου να εξουδετερωθούν τυχόν αναθυμιάσεις καυσίμου που έχουν απομείνει. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η οικονομία καυσίμου και μειώνονται οι εκπομπές ρύπων, στοιχεία που αποτελούσαν πάντα μειονεκτήματα των wankel κινητήρων.
   Ένας τέτοιος περιστροφικός κινητήρας με σύστημα Start&Stop θα μπορούσε να τοποθετηθεί στη διάταξη της πρώτης πατέντας, όπου, όταν δεν θα απαιτείται η λειτουργία του, η συνολική διάταξη θα επωφελείται από το μικρό βάρος και τις μικρές διαστάσεις του περιστροφικού κινητήρα. Οι wankel κινητήρες φημίζονται για την ήπια λειτουργία τους, που σημαίνει ότι δεν απαιτούν ιδιαίτερο ραφινάρισμα και ηχομόνωση. Τέλος το μικρό μέγεθός τους εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τους επιβάτες, τις αποσκευές τους και τις μπαταρίες.

Πηγή: autoblog.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου