Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Στην Γερμανία εξετάζεται η επιβολή διοδίων για αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες




   Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει όλα τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που θα κυκλοφορούν στη χώρα να πληρώνουν διόδια. Το κόστος των διοδίων το οποίο θα υποχρεούται να καταβάλει κάθε αυτοκίνητο που έχει ταξινομηθεί σε ξένη χώρα θα εξαρτάται από τα χιλιόμετρα που αυτό θα διανύει στους γερμανικούς δρόμους και από το σε ποια κατηγορία εκπομπών Euro ανήκει. Φυσικά, όσο πιο παλιάς τεχνολογίας είναι το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα χρήματα θα καλείται να πληρώσει. Σήμερα, στη Γερμανία διόδια πληρώνουν μόνο τα οχήματα βάρους άνω των 7,5 τόνων.
  Μια πρώτη συζήτηση για την επιβολή ενός φόρου στην κυκλοφορία των ξένων αυτοκινήτων στη Γερμανία, είχε γίνει το καλοκαίρι του 2014. Τότε, ο Γερμανός Υπουργός Μεταφορών κ. Alexander Dobrindt δημοσίευσε ένα σχέδιο για τη φορολόγηση των ξένων οδηγών αρχής γενομένης από το 2016. Η εφαρμογή του σχεδίου καθυστέρησε, λόγω ενστάσεων που είχε εκφράσει η Ε.Ε. σχετικά με την μεροληπτική αντιμετώπιση μεταξύ πολιτών της Ε.Ε., κάτι που εναντιώνεται και με τις αρχές της ίδιας της Ε.Ε. Μετά τις ενστάσεις αυτές, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο οι οποίες περιλάμβαναν οφέλη για τα πιο “πράσινα” αυτοκίνητα και για τις πιο σύντομες διαδρομές.
   Όμως ο νέος νόμος έχει ξεσηκώσει νέες αντιδράσεις, μετά την άρνηση του Υπουργού Dobrindt να συμπεριλάβει σε αυτόν εξαιρέσεις για τις περιοχές των συνόρων της χώρας. Μάλιστα, κάποια ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας δηλώνουν ήδη ενάντια στην απόφαση του Υπουργού.
   Αν τελικά ψηφιστεί η ισχύ του νόμου αυτού, το γερμανικό κράτος θα εισπράττει περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με αρχικούς υπολογισμούς. Αν και δεν έχουν δοθεί ακόμα περαιτέρω λεπτομέρειες, αναμένεται ότι το μέγιστο ετήσιο κόστος για ένα αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες θα φτάνει περίπου τα 130 ευρώ.

Πηγή: motor1.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου