Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Editorial - Ελλάδα, η χώρα του παραλόγου...



   Τελικά τί συμβαίνει με τα Τέλη Κυκλοφορίας; Για μία ακόμα χρονιά, τη δεύτερη στη σειρά, το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι πάλι “δεν βρήκε το χρόνο” να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας για το 2018, αφήνοντάς τα ίδια με τα φετινά. Κάτι ιδιαίτερα παράλογο, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι πλέον στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχει μηχανογράφηση και βάσεις δεδομένων με όλα τα οχήματα. Αν και γενικότερα
ένα σταθερό φορολογικό σύστημα είναι το ζητούμενο, καθότι αποτελεί σημαντική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μία λογική, δίκαιη και αναλογική βάση. Τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι ένας ανταποδοτικός φόρος που σημαίνει ότι, τα χρήματα που συγκεντρώνονται από όλα τα οχήματα, θα πρέπει να πηγαίνουν σε έργα συντήρησης, βελτίωσης και ανάπτυξης του οδικού δικτύου. Και βέβαια, σε μία χώρα με τους χειρότερους δρόμους στην Ευρώπη, τουλάχιστον, όπου το να βρεις λίγα μέτρα οδοστρώματος χωρίς λακκούβες, σαμαράκια, κακοτεχνίες και κυρίως με σωστή ποιότητα ασφάλτου που να μην λιώνει μέσα σε λίγους μήνες ισοδυναμεί με το να πιάσεις το jackpot, είναι πασιφανές ότι το κράτος παρανομεί απέναντι στους πολίτες του, αφού έχει μετατρέψει το συγκεκριμένο Τέλος σε Φόρο.  Ένας άδικος φόρος, αφού δεν υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα ίδιας κατηγορίας οχήματα. Για παράδειγμα, όσα αυτοκίνητα κυκλοφορήσανε για πρώτη φορά μετά το 2011 πληρώνουν τέλη με βάση τις εργοστασιακές εκπομπές CO2, ενώ τα παλιότερα με βάση την χωρητικότητα του κινητήρα τους. Τα καινούργια, και πιο ακριβά, πληρώνουν λιγότερα Τέλη Κυκλοφορίας, σε σχέση με αντίστοιχης κατηγορίας παλιά μοντέλα αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ που πληρώνουν πολύ περισσότερα. Και φυσικά, η δικαιολογία ότι πριν το 2011 δεν υπήρχαν στοιχεία για τις εργοστασιακές εκπομπές των διαφόρων μοντέλων είναι κατάφορα ψευδείς, γιατί, τουλάχιστον από το 2000, η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινητοβιομηχανιών διέθεταν επίσημα στοιχεία για τις εκπομπές CO2 των μοντέλων τους. Όταν, δηλαδή, τα Τελωνεία θέλουν να υπολογίσουν τον φόρο που πρέπει να πληρώσει ένα αυτοκίνητο εισαγωγής, προκειμένου να ταξινομηθεί στην χώρα μας, τότε ξέρουν και βρίσκουν ακόμα και τί ακριβώς προαιρετικό εξοπλισμό έχει το κάθε ένα συγκεκριμένα, αλλά τις εργοστασιακές εκπομπές CO2 μάλλον δεν μπορούν να τις καταχωρήσουν στο σύστημα των Τελών Κυκλοφορίας. Ας σταματήσουν πλέον την κοροϊδία με τα “Τέλη” Κυκλοφορίας και ας τα ονομάσουν Φόρο Κυκλοφορίας, τουλάχιστον για να μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας, και ας τον κάνουν επιτέλους δίκαιο και ίσο για όλους.
   Και μιλώντας για παράλογα, με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, το οποίο αναφέρεται στην αρχειοθέτηση της μήνυσης που είχε καταθέσει η οικογένεια του εκλιπόντος λαϊκού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, ο εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση διαπίστωσε από τα επίσημα στοιχεία που υπήρχαν στη δικογραφία, ότι κατά το δυστύχημα, πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου που βγήκε από το δρόμο βρισκόταν ο ίδιος ο τραγουδιστής. Αν αυτό το συνδυάσουμε, με την υπερβολικά μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του, που σημαίνει ότι οδηγούσε ένα αυτοκίνητο 500 ίππων βαριά μεθυσμένος, εύλογα οδηγούμαστε το ερώτημα, γιατί ακόμα δεν έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, τόσο στις δύο κοπέλες που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο, όσο και στα μέλη της παρέας με την οποία ο τραγουδιστής διασκέδαζε, πριν το τραγικό γεγονός. Όλοι τους πρέπει να θεωρηθούν ηθικοί αυτουργοί του συγκεκριμένου εγκλήματος, από τη στιγμή που με την αδιαφορία που επέδειξαν ή με τον “ωχαδελφισμό” τους επέτρεψαν να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να τραυματιστεί θανάσιμα ο τραγουδιστής, ενώ πέραν και του τραυματισμού των δύο συνεπιβατών του, θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει και περισσότερους τραυματισμούς και θύματα. Φαίνεται, τελικά, ότι δυστυχώς η… ράτσα μας δεν πιστεύει στα προσωπικά λάθη και στην επικίνδυνη συμπεριφορά, αλλά μόνο στην “κακιά στιγμή”. Ας σταματήσουμε να ξορκίζουμε την μοίρα μας και ας γίνουμε πιο σοβαροί και υπεύθυνοι.


Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου