Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Το πρώτο εξάμηνο φέτος στην Ευρώπη πουλήθηκαν περισσότερα αυτοκίνητα βενζίνης σε σχέση με τα diesel



   Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών ACEA, για πρώτη φορά φέτος από το 2009, οι πωλήσεις αυτοκινήτων με βενζινοκινητήρες στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των diesel αυτοκινήτων. Ποιο συγκεκριμένα, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα κατέκτησαν το 48,5% της ευρωπαϊκής αγοράς τους πρώτους έξι μήνες του 2017, σε σχέση με το 45,8% που είχαν σημειώσει αντίστοιχα στο ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ τα diesel αυτοκίνητα περιορίστηκαν στο 46,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ πέρσι είχαν λάβει το 50,2% της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης αυξήθηκαν κατά 328.615 μονάδες, ενώ οι πωλήσεις των diesel αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 152.323 μονάδες το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με αντίστοιχο του 2016.
   Η τάση των ευρωπαίων καταναλωτών να απορρίπτουν τα diesel αυτοκίνητα έναντι των βενζινοκίνητων φαίνεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο σκάνδαλο της Volkswagen με τις πλασματικές μετρήσεις ρύπων στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της, αλλά και από δημοσιεύματα που θέλουν παρόμοιες έρευνες να γίνονται και σε άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Η αποστροφή των ευρωπαίων απέναντι στα diesel φαίνεται ότι θα διατηρηθεί μετά και από τις ανακοινώσεις διαφόρων μεγάλων πόλεων, όπως για παράδειγμα το Παρίσι, το Λονδίνο, η Αθήνα, η Μαδρίτη, ενώ στο “κλαμπ” φαίνεται να μπαίνουν και γερμανικές πόλεις, ότι θα περιορίσουν ή ακόμα και θα απαγορεύσουν τελείως τη κυκλοφορία diesel αυτοκινήτων για περιβαλλοντικούς λόγους.
   Στα στοιχεία που δημοσίευσε ο ACEA, παρατηρείται επίσης μία μεγάλη άνοδος των πωλήσεων σε μοντέλα με εναλλακτικές μορφές κίνησης (υβριδικά, ηλεκτρικά, υγραερίου και φυσικού αερίου), τα οποία ανήλθαν στο 5,2% των ευρωπαϊκών πωλήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο πέρσι.


Πηγή: Automotive News Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου