Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι τα περιστατικά εκρήξεων ηλιοροφών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια

   Ο αμερικανικός οργανισμός προστασίας καταναλωτών Consumer Report, δημοσίευσε πρόσφατα μία νέα έρευνα σχετικά με το φαινόμενο της έκρηξης ηλιοροφών σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτής δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των περιστατικών που καταγράφονται και τα οποία έχουν να κάνουν με ηλιοροφές που σπάνε χωρίς καμία προειδοποίηση και με τρόπο εκρηκτικό. Μάλιστα, τα περιστατικά αυτά έχουν σημειωθεί σε όλους τους μήνες του έτους, σε κάθε σημείο των ΗΠΑ, σε μοντέλα από όλον τον κόσμο, όπως επίσης κατά την οδήγηση στο εθνικό δίκτυο, στο επαρχιακό δίκτυο, ακόμα και όταν τα αυτοκίνητα είναι σταθμευμένα. Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο οργανισμός Consumer Report στη βάση δεδομένων με σχετικές καταγγελίες που έγιναν στον Εθνικό Οργανισμό Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), αποδεικνύεται ότι εκρήξεις σε ηλιοροφές έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 208 μοντέλα οχημάτων από 35 αυτοκινητοβιομηχανίες τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια στις ΗΠΑ. Από το 1995, περισσότεροι από 859 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν ενημερώσει τις ασφαλιστικές τους εταιρείες για περιστατικά θραύσης των ηλιοροφών τους, με το 71% αυτών να έχουν συμβεί μετά το 2011, ενώ τουλάχιστον 36 καταγγελίες έχουν καταγραφεί που αφορούν τον ελαφρύ τραυματισμό επιβατών από τον θρυμματισμό της ηλιοροφής του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο επέβαιναν. Μάλιστα, μόνο το 2014 οι περιπτώσεις καταγγελιών για εκρήξεις ηλιοροφών στις ΗΠΑ ανήλθαν στις 187.
   Ανάμεσα στις εταιρείες με περιστατικά εκρήξεων ηλιοροφών σε μοντέλα τους, οι Hyundai και Kia φαίνεται να ξεχωρίζουν με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών, ενώ το Kia Sorento ελέγχεται ήδη από τον οργανισμό NHTSA για πιθανό ελαττωματικό σχεδιασμό ή κατασκευή που οδηγεί σε έκρηξη της ηλιοροφής του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τις αιτίες που οδηγούν μία ηλιοροφή να σπάσει και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση. Σύμφωνα με ειδικούς, οι πιθανότητες να παρατηρηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο αυξάνονται, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της ηλιοροφής, όπως για παράδειγμα οι πανοραμικές ηλιοροφές, και όσο πιο μεγάλη καμπυλότητα αυτή διαθέτει.
   Παρόλο που ο οργανισμός Consumer Report δεν αποτρέπει τους μελλοντικούς αγοραστές από το να επιλέγουν ηλιοροφές για τα αυτοκίνητά τους, τους συμβουλεύει να ενημερώνονται για το αν αυτές είναι κατασκευασμένες από απλό tempered κρύσταλλο ή από τον πιο ανθεκτικό τύπο laminated με τον οποίο κατασκευάζουν και τα παρμπρίζ για να μην θρυμματίζονται όταν αυτά σπάνε και να παραμένουν ένα ενιαίο σώμα. Τέτοιο τύπο κρύσταλλου για παράδειγμα χρησιμοποιεί η Volvo στις πανοραμικές ηλιοροφές των μοντέλων της.
   Για αυτούς, τώρα, που είναι ήδη ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με ηλιοροφές, θα πρέπει να αναφέρουν αμέσως σε εξουσιοδοτημένες αντιπροσωπίες των κατασκευαστριών εταιρειών τυχόν ήχους ή τριγμούς που παρατηρήσουν να προέρχονται από την ηλιοροφή τους, καθώς υπήρξε περιστατικό, όπου πριν την έκρηξη της ηλιοροφής, ο ιδιοκτήτης είχε αντιληφθεί τριγμούς από αυτήν.


Πηγή: Consumer Report

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου