Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Έρευνα συγκρίνει την αποδοτικότητα μεταξύ των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, με τεχνολογία υδρογόνου και τα ηλεκτρικά



   Πρόσφατη έρευνα του Transport & Environmet συγκρίνει την αποδοτικότητα τριών διαφορετικών τεχνολογιών κίνησης οχημάτων, δηλαδή το ποσοστό εκείνο της ενέργειας του καυσίμου το οποίο τελικά μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια. Όπως φαίνεται και σε σχετικό γράφημα που δημιουργήθηκε, η μία από τις τρεις περιπτώσεις που εξέτασε η συγκεκριμένη έρευνα ήταν αυτή των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, δηλαδή αυτά που διαθέτουν βενζινοκινητήρες ή πετρελαιοκινητήρες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τριβές που αναπτύσσονται στα κινούμενα μέρη του κινητήρα είναι ιδιαίτερα αυξημένες με αποτέλεσμα ένα μικρό ποσό της ενέργειας του καυσίμου (βενζίνης ή πετρελαίου) να μετατρέπεται σε κίνηση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος χάνεται σε παραγόμενη θερμότητα. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Transport & Environment οι κινητήρες εσωτερικής καύσης εμφανίζουν κατά μέσο όρο μία ιδιαίτερα χαμηλή αποδοτικότητα της τάξης του 13%.
   Λίγο καλύτερη αποδοτικότητα της τάξης του 22% εμφανίζουν τα μοντέλα τεχνολογίας κυψελών καυσίμου, τα οποία χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμη ύλη. Η τρίτη, όμως, κατηγορία που συγκρίθηκε, αυτή των ηλεκτρικών οχημάτων, φτάνει σε αποδοτικότητα το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του 73%. Να σημειωθεί ότι, τόσο για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που φορτίζει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, όσο και για την παραγωγή του καυσίμου υδρογόνου θεωρήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
   Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό το ενδιαφέρον που δείχνουν σήμερα οι αυτοκινητοβιομηχανίες για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη ηλεκτρικών μοντέλων.



Πηγή: InsideEVs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου