Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ερευνητές εξελίσσουν μπαταρίες που θα φορτίζουν στιγμιαία (+video)



   Με την βελτίωση της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία σε νέα μοντέλα αγγίζει αυτήν των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χρήση τους παραμένει η πολύωρη αναμονή για την φόρτιση των μπαταριών. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θέλουν να επιλύσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Purdue Univerity στην Indiana των ΗΠΑ, η λύση του οποίου αναμένεται να φέρει επανάσταση στον κόσμο της ηλεκτρικής αυτοκίνησης.
   Η συγκεκριμένη μέθοδος που εξελίσσεται, δεν φορτίζει τις μπαταρίες με τον κλασσικό τρόπο σύνδεσής τους με μία εξωτερική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος, αντιθέτως βασίζεται στην αντικατάσταση των υγρών ηλεκτρολυτών αυτών. Όταν η μπαταρία αποφορτιστεί, τότε ο ηλεκτρολύτης της αφαιρείται και τη θέση του παίρνει ίδιας ποσότητας και ίδιας σύστασης ηλεκτρολύτης, ο οποίος έχει προηγουμένως φορτιστεί κατάλληλα. Ουσιαστικά θα γίνεται η ίδια διαδικασία με το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ με βενζίνη, με τη διαφορά ότι θα πρέπει πρωτίστως να αφαιρείται το υγρό της μπαταρίας. Η διαδικασία αυτή θα μπορεί να εκτελείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη χρήση ειδικών αντλιών.
   Η συγκεκριμένη διαδικασία, όχι μόνο καθιστά εφικτή τη φόρτιση μιας μπαταρίας μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά είναι και φιλική προς το περιβάλλον. Οι ερευνητές που την εξελίσσουν δηλώνουν ότι το υγρό των ηλεκτρολυτών είναι καθαρό, σταθερό, ασφαλές και φθηνό. Το αποφορτισμένο υγρό από τις μπαταρίες συλλέγεται και μπορεί να επαναφορτιστεί με τη χρήση οποιασδήποτε μορφής υποδομή ηλεκτρικής φόρτισης. Αν και η τεχνολογία των “μπαταριών ροής” δεν είναι καινούργια, παρόλα αυτά οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα η χρήση τους να περάσει στην καθημερινή ζωή, ενώ απαιτούνται μικρές αλλαγές στην υποδομή των βενζινάδικων, προκειμένου να προστεθούν σταθμοί ανεφοδιασμού ηλεκτρολυτών.


Πηγή: motor1.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου