Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Διευθυντής της Jaguar Land Rover δηλώνει ότι τα σημερινά diesel αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα καθαρά



   Η Jaguar Land Rover διεξήγαγε μία έρευνα ανάμεσα σε άτομα που ενδιαφερόντουσαν να αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο στη Μ. Βρετανία, σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς ενός πετρελαιοκίνητου μοντέλου. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι το αγοραστικό κοινό δεν είναι σωστά ενημερωμένο σχετικά με τα τελευταίας τεχνολογίας diesel αυτοκίνητα, κατηγορίας Euro 6. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα οχήματα που κυκλοφορούν στις πόλεις είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αυτές, ενώ στην πραγματικότητα η εμπορική δραστηριότητα και τα σπίτια παράγουν περισσότερο από τη μισή ποσότητα μικροσωματιδίων που μολύνουν την αστική ατμόσφαιρα. Επίσης, οι περισσότεροι από τους μισούς που πήραν μέρος στην έρευνα της Jaguar Land Rover δεν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει η κατηγορία Euro 6, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο αυτών δεν γνωρίζουν αν οι εκπομπές CO2 αφορούν τα πετρελαιοκίνητα ή τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Τα ίδια αποτελέσματα καταγράφηκαν και όταν ερωτήθηκαν για τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου.
   Ο διευθυντής  της Jaguar Land Rover στη Μ. Βρετανία, κ. Jeremy Hicks, δήλωσε ότι, όταν ένα υποψήφιος αγοραστής πρέπει να διαλέξει μεταξύ ενός πετρελαιοκίνητου και ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου για να αγοράσει, δεν γνωρίζει καλά τον αντίκτυπο της επιλογής που αυτή θα δημιουργήσει. Έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι η αγορά ενός πετρελαιοκίνητου μοντέλου βοηθά στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ η αγορά ενός βενζινοκίνητου μοντέλου συμβάλει στην διατήρηση της καθαρής ατμόσφαιρας της πόλης. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η “δαιμονοποίηση” των diesel μοντέλων δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος.
   Tα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου κατηγορίας Euro 6 είναι πολύ πιο καθαρά σε σχέση με παλιότερης τεχνολογίας κινητήρες. Σύμφωνα με τον κ. Hicks, οι σημερινοί πετρελαιοκινητήρες εκπέμπουν σχεδόν μηδενικές ποσότητες NOx, ενώ καμία πόλη που ανακοινώνει μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως το Λονδίνο και η Στουτγάρδη, δεν σκέφτεται την απαγόρευση κυκλοφορίας τέτοιας τεχνολογίας αυτοκινήτων. Η λανθασμένη εντύπωση που δίνεται από ανακοινώσεις και δημοσιεύματα σχετικά με όλους τους diesel κινητήρες προκαλεί σύγχυση και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις.
   Σύμφωνα με τον κ. Higgs, δεν υπάρχει κανένα λάθος στην επιλογή κάποιου, ο οποίος ενδιαφέρεται για την προστασία της ποιότητας της ατμόσφαιρας, να αγοράσει ένα τελευταίας τεχνολογίας diesel μοντέλο. Οι εκπομπές αυτών έχουν μειωθεί κατά 95% μέσα στην τελευταία δεκαετία χάρη στη τοποθέτηση φίλτρων μικροσωματιδίων. Μάλιστα, ο διευθυντής της Jaguar Land Rover σύγκρινε τις ετήσιες εκπομπές CO2 μίας αγελάδας οι οποίες είναι ίδιες με αυτές ενός σημερινού πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου που διανύει 13.000 χλμ.


Πηγή: autocar.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου