Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Alfa Romeo γιόρτασε φέτος τα 107 της χρόνια (+video)



   Το περασμένο τριήμερο 24-26 Ιουνίου η Alfa Romeo γιόρτασε τα 107 της χρόνια με σειρά εκδηλώσεων στην έδρα της εταιρείας στην Ιταλία. Αρχής γενομένης την Παρασκευή 24 Ιουνίου, 60 ιδιοκτήτες Alfa Romeo 4C αυτοκινήτων συναντήθηκαν στη Modena προκειμένου να απολαύσουν μία ξενάγηση στο εργοστάσιο της εταιρείας. Τις επόμενες δύο ημέρες την πίστα του Varano de Melegri τίμησαν με την παρουσία τους θρυλικά αγωνιστικά μοντέλα της Alfa Romeo. Επίσης, το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουνίου το μουσείο Museo Storico di Arese – La macchina del tiempo στην πόλη Arese υποδέχθηκε τους Alfisti που παραβρέθηκαν εκεί για τον εορτασμό της αγαπημένης τους εταιρείας, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις. Επίσης, έγιναν και δωρεάν ξεναγήσεις στο συγκεκριμένο μουσείο, όπου φιλοξενούνται τα πιο σημαντικά μοντέλα από την ιστορική συλλογή Alfa Romeo και απεικονίζεται η ιστορία των 107 χρόνων της εταιρείας.
   Η Alfa Romeo ιδρύθηκε το 1907 ως “Darracq Italiana” από έναν αριστοκράτη του Μιλάνο, τον Cavaliere Ούγκο Στέλλα (Ugo Stella), σε συνεργασία με την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία του Αλεξάντρ Νταράκ. Η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή οχημάτων Darracq στην Νάπολη. Όταν, όμως, η συνεργασία ναυάγησε ο Στέλλα και άλλοι Ιταλοί επενδυτές μετέφεραν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Μιλάνο και η εταιρεία μετονομάστηκε σε ALFA. Το πρώτο αυτοκίνητο της νέο-μετονομασθείσας εταιρείας ήταν «24ΗΡ» από τους 24 ίππους που απέδιδε ο κινητήρας (1910). Η ALFA επίσης ενεπλάκη σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τους οδηγούς Φραντσίνι και Ροντσόνι να οδηγούν στον αγώνα του Τάργκα Φλόριο (Targa Florio) το 1911. Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου συνέβαλε στην αναστολή της παραγωγής της εταιρείας για τρία χρόνια.
Το 1916, πρόεδρος της εταιρείας έγινε ο ναπολιτάνος επιχειρηματίας Νικόλα Ρομέο. Κάτω από τη διοίκηση του Ρομέο, το εργοστάσιο της εταιρείας τροποποιήθηκε ώστε να παράγει πολεμικό υλικό για τα ιταλικά και συμμαχικά στρατεύματα. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Ρομέο απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της ALFA, και η παραγωγή οχημάτων ξεκίνησε πάλι το 1919. Το 1920 το όνομα της εταιρείας άλλαξε σε Alfa Romeo, με το μοντέλο Torpedo 20-30HP να γίνεται το πρώτο μοντέλο με το σήμα της νέας εταιρείας.
   Το 1923, ο Βιττόριο Τζάνο μεταπήδησε στην Alfa Romeo από τη Fiat, κυρίως χάρη στην επιμονή ενός νεαρού οδηγού αγώνων της Alfa Romeo, του Έντσο Φερράρι (Enzo Ferrari), για να αντικατασταθεί ο Τζουζέπε Μερόσι ως αρχισχεδιαστής της εταιρείας. Το πρώτο αυτοκίνητο υπό την σχεδιαστική επιμέλεια του Τζάνο ήταν το P2 Grand Prix, το οποίο και κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα για το 1925. Μία νέα σειρά κινητήρων με μικρή χωρητικότητα με 4, 6 και 8 κυλίνδρους σχεδιάστηκαν υπό την επίβλεψη του Τζάνο.
  Το 1928 ο Νικόλα Ρομέο αποχώρησε από την εταιρεία και η Alfa Romeo έφτασε κοντά στην πτώχευση, ύστερα και από την λήξη των αμυντικών συμβολαίων της. Το 1933 η εταιρεία επέζησε χάρη στην ιταλική κυβέρνηση, που είχε τότε αποτελεσματικό έλεγχο. Η Alfa Romeo έγινε όργανο της Ιταλίας του Μουσολίνι και εθνικό έμβλημα. Ο ίδιος ο Μουσολίνι διέθετε Alfa Romeo και αρεσκόταν να την οδηγεί. Το εργοστάσιο της εταιρείας βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και η εταιρεία αγωνίστηκε για την επιστροφή της στην κερδοφορία μετά τον πόλεμο. Τα μεγάλα πολυτελή οχήματά της αντικαταστάθηκαν από μικρότερα, μαζικής παραγωγής.

   Μέχρι το 1970 πάντως, η εταιρεία βρέθηκε πάλι σε δεινή θέση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η ιταλική κυβέρνηση αποχώρησε από την εταιρεία το 1986 και η Fiat εξαγόρασε την εταιρεία και δημιούργησε ένα νέο όμιλο εταιρειών, την Alfa Lancia SpA, ώστε να παράγει οχήματα των εταιρειών Alfa Romeo και Lancia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου