Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Panasonic προωθεί την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών για αυτοκίνητα




   Η ιδέα της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ σε αυτοκίνητα, ιδίως ηλεκτρικά, δεν είναι καινούργια. Το 2009 η Toyota στο υβριδικό μοντέλο της Prius και το 2010 η Nissan στο ηλεκτρικό Leaf είχαν τοποθετήσει μικρά φωτοβολταϊκά στοιχεία, ο ρόλος των οποίων περιοριζόταν μόνο στη φόρτιση της βοηθητικής 12V μπαταρία τους. Η Panasonic έρχεται σήμερα να εξελίξει την τεχνολογία των φωτοβολταικών που προορίζονται για αυτοκίνητα, προκειμένου να καταστήσει την απόδοσή τους ικανή να φορτίσει, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, την κύρια μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου από την οποία τροφοδοτείται ο ηλεκτροκινητήρας του.
   Παλαιότερα, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή ενός αυτοκινήτου ήταν αρκετά δύσκολη από τεχνικής άποψης, με το κόστος τοποθέτησης ιδιαίτερα αυξημένο και την απόδοσή του πολύ μικρή. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον συγκεκριμένο τομέα έφερε το 2017  το νέο Toyota Prius Plug-In, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με ένα φωτοβολταικό πάνελ της Panasonic απόδοσης 180 W και το οποίο τροφοδοτεί απευθείας την κύρια μπαταρία του μοντέλου. Η συγκεκριμένη απόδοση είναι κατά τρεις φορές και περισσότερο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των 56 W του Prius του 2009. Η έκθεση του νέου Prius Plug-In στον ήλιο για έξι ώρες το καθιστά ικανό για παραγωγή 1 kWh ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σύμφωνα με την Panasonic, θα μπορεί να διανύσει κατά τον κύκλο ζωής του το 10% των συνολικών αποστάσεων, χρησιμοποιώντας μόνο την ενέργεια που παράγεται από αυτήν. Επειδή η έκθεση στον ήλιο μεταβάλλεται σύμφωνα με την εποχή του έτους, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η φωτοβολταϊκή οροφή σε μία ημέρα θα δίνει τη δυνατότητα το Prius Plug-In να κινηθεί από 2,9 χλμ. έως και 6,1 χλμ.
   Να σημειωθεί ότι το Karma Revero, του οποίου η διάθεση ξεκίνησε ξανά τον περασμένο μήνα, διαθέτει φωτοβολταϊκή οροφή 200 W, ενώ η ενέργεια που παράγει να μπορεί να κινήσει το αυτοκίνητο κατά μέσο όρο για 2,5 χλμ. την ημέρα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Πηγή: insideevs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου