Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ο ΣΕΑΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον γερασμένο στόλο των ταξί



   Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) σχετικά με τον στόλο των ταξί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και των προαστίων της. Σύμφωνα με αυτά, η μέση ηλικία των ταξί βρίσκεται σήμερα στα 10,1 έτη, ενώ το 61,5% των ταξί είναι ηλικίας άνω των 10 χρόνων με την πλειονότητά τους να διαθέτουν diesel κινητήρες τεχνολογίας Euro 3 ή παλιότερης. Στη δημιουργία του υπέργηρου στόλου ταξί συντελεί η νομοθεσία που ορίζει ως μέγιστη ηλικία για τα ταξί τα 15-18 χρόνια κατά περίπτωση, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το όριο αυτό βρίσκεται στα 10 χρόνια. Σήμερα μάλιστα συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου απόσυρσης των ταξί από την κυκλοφορία στα 22 χρόνια, 7 δηλαδή περισσότερα από την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία.
   Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας της χώρας μας, η οποία επιβαρύνεται ήδη σημαντικά από τα παλιάς τεχνολογίας ταξί που κυκλοφορούν. Στην Αττική κυκλοφορούν 16.900 ταξί και οι συνολικοί ρύποι που αυτά εκπέμπουν ανέρχονται σε 46.000 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων και 600.000 τόνους οξειδίων του αζώτου και υδρογονανθράκων. Παράλληλα, τα ταξί συμμετέχουν στο 50% της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, με δεδομένο ότι εισέρχονται επανειλημμένως στο κέντρο της Αθήνας, όπου εκτελούν μεγάλο μέρος του μεταφορικού τους έργου. Αν η επιτρεπόμενη μέγιστη ηλικία των ταξί αυξηθεί στα 22 χρόνια, τότε οι σημερινοί 600.000 τόνοι οξειδίου του αζώτου που εκλύονται από τον σημερινό στόλο ταξί, θα αυξηθούν σε 720.000 τόνους.
   Ο ΣΕΑΑ αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές συγκυρίες και η μείωση του μεταφορικού έργου των αυτοκινητιστών ταξί, δεν επιτρέπουν στους τελευταίους να επωμισθούν το κόστος αγοράς ενός νέας τεχνολογίας αυτοκινήτου. Σε κάτι τέτοιο συντελούν αρνητικά και η αύξηση του ΦΠΑ και της τιμής των καυσίμων. Εδώ είναι που θα πρέπει να επέμβει η πολιτεία στηρίζοντας μία ανανέωση του στόλου των κυκλοφορούντων ταξί μέσω χρηματοδοτήσεων. Για την εύρεση των κονδυλίων η πολιτεία μπορεί να αιτηθεί στα κοινοτικά προγράμματα της Ε.Ε., τα οποία αφορούν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα (π.χ. Horizon 2020). Εκτός από τα τελευταίας τεχνολογίας Euro 6 diesel μοντέλα, τα νέα ταξί θα μπορούσαν να κινούνται και με εναλλακτικά καύσιμα, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Επίσης, τα υβριδικά μοντέλα, ακόμα και τα πλήρως ηλεκτρικά θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν ως ταξί.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου