Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Έρευνα χαρακτηρίζει ανεπαρκή τον μπροστινό φωτισμό των μεσαίων SUV (+video)



   O οργανισμός οδικής ασφάλειας Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) των ΗΠΑ διεξήγαγε πρόσφατα μία έρευνα σχετικά με την επάρκεια του φωτισμού στο δρόμο που προσφέρουν τα μπροστινά φωτιστικά σώματα των μεσαίων SUV. Στη συγκεκριμένη έρευνα υποβλήθηκαν σε σχετικές δοκιμές 37 μεσαία SUV μοντέλα, αξιολογώντας το πόσο μακριά φτάνει η δέσμη φωτός της μεσαίας και της μεγάλης σκάλας, καθώς και το πόσο εύκολα διακρίνονται από τους άλλους οδηγούς τα φώτα πορείας. Επίσης, στην έρευνα αξιολογήθηκε και το αν και κατά πόσο διαφορετικές τεχνολογίες λειτουργίας των εμπρός φωτιστικών σωμάτων παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα φωτισμού.
   Στη συγκεκριμένη έρευνα του οργανισμού IIHS πήραν μέρος 37 μεσαία SUV μοντέλα με συνολικά 79 διαφορετικούς τύπους εμπρός φωτιστικών σωμάτων, οι οποίες περιλάμβαναν προαιρετικό εξοπλισμό τεχνολογίας LED ή HID. Από αυτά, μόνο δύο, το Volvo XC60 του 2107 και το Hyundai Santa Fe, κατάφεραν να βαθμολογηθούν με “Καλή” ικανότητα φωτισμού του δρόμου, ενώ δώδεκα μοντέλα βαθμολογήθηκαν ως “Αποδεκτά”. Στα υπόλοιπα 23 μοντέλα η ικανότητα των εμπρός φωτιστικών τους σωμάτων χαρακτηρίστηκε ως “Οριακή” και ως “Πτωχή”. Να σημειωθεί ότι για να τοποθετηθεί ένα μοντέλο στην κορυφαία κατηγορία ασφάλειας Top Safety Pick+ του οργανισμού IIHS, θα πρέπει να έχει βαθμολογηθεί με “Καλή” ή τουλάχιστον “Αποδεκτή” ικανότητα φωτισμού του δρόμου.
   O αρχιμηχανικός δοκιμών του IIHS κ. Matt Brumbelow, δήλωσε σχετικά, ότι στο σύνολό τους τα εμπρός φωτιστικά σώματα των μεσαίων SUV λειτουργούν ελαφρώς καλύτερα από τα αντίστοιχα άλλων SUV και pickup μοντέλων τα οποία αξιολογήθηκαν πέρσι, γεγονός που ο ίδιος χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα και στα τελευταία καινούργια SUV μοντέλα, τίθεται θέμα ασφάλειας, αφού τα μπροστινά φωτιστικά σώματά τους καταφέρνουν να φωτίζουν μόνο μικρό τμήμα του δρόμου.


Πηγή: motor1.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου