Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου ατόμων ηλικίας 15-29 ετών στην Ελλάδα



   Αποκαλυπτικά και συνάμα τραγικά είναι τα στοιχεία σχετικά με τις αιτίες θνησιμότητας των νέων στη χώρα μας, τα οποία δημοσιεύθηκαν κατά την ετήσια διοργάνωση του ευρωπαϊκού προγράμματος YEARS (Youth Acting for Road Safety), η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Αυτοκινήτου υπό την αιγίδα του Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς (Ι.Ο.ΑΣ.). Σύμφωνα με αυτά, η κύρια αιτία θανάτου των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην Ελλάδα είναι τα τροχαία δυστυχήματα. Το ετήσιο πρόγραμμα YEARS υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) και το Συμβουλευτικό Όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (PACTS) του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών για την οδική ασφάλεια.
   Σε συνέντευξη του εκτελεστικού Διευθυντή του ETSC κ. Antonio Avenoso στο newsauto.gr, o ίδιος δήλωσε ότι η ασφάλεια των νέων ανθρώπων είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την Ε.Ε. Κάθε ημέρα σκοτώνονται 70 άτομα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, κάτι που ισοδυναμεί με την πτώση ενός αεροσκάφους κάθε δύο ημέρες. Οι νέες γενιές, ειδικά οι νέοι μεταξύ 15 και 30 ετών φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ο κ. Avenoso χαρακτήρισε επίσης “ανησυχητική” την κατάσταση θνησιμότητας των νέων στη χώρα μας και αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών και την αναβάθμιση της διαδικασίας απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Ο εκτελεστικός Διευθυντής του ETSC συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης και προπόνησης να μάθουν οι νέοι να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών, να μην τρέχουν υπερβολικά και να χρησιμοποιούν τα μέσα προστασίας, όπως η ζώνη και το κράνος.
   Το ETSC έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μία μακροχρόνια αποδοτική συνεργασία με το Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς στην Ελλάδα, προκειμένου τα καλύτερα σχέδια για την οδική ασφάλεια από άλλες χώρες της Ε.Ε. να μεταφερθούν και να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και με τον ρόλο πρεσβευτή το ETSC να προειδοποιήσει για μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις ελληνικές Αρχές για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα.


Πηγή: newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου