Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Μειωμένες οι πωλήσεις της Smart ακόμα και στην Ευρώπη



   Μπορεί τον περασμένο Σεπτέμβριο να γιόρτασε την πώληση του 2.000.000ού αυτοκινήτου της από το 1998 που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται εμπορικά, η Smart, όμως, βλέπει τον τελευταίο καιρό τις πωλήσεις της να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμα και μέσα στο “σπίτι” της, στην ευρωπαϊκή αγορά. H θυγατρική αυτή εταιρεία μικρών αυτοκινήτων της Daimler βλέπει τον όγκο πωλήσεών της να είναι μετά βίας ο μισός από τον αντίστοιχο της ανταγωνίστριας εταιρείας Mini του ομίλου BMW.
   Η ζήτηση για αυτοκίνητα της Smart εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη, μόνο σε πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις, όπως η Ρώμη, το Παρίσι και η Βαρκελώνη. Εκεί το πλεονέκτημα των πολύ μικρών εξωτερικών διαστάσεών τους, όπως για παράδειγμα αυτών του Smart ForTwo, παίζει πρωταρχικό ρόλο και η δυνατότητα παρκαρίσματος ακόμα και κάθετα στο πεζοδρόμιο αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Οι παλαιότερες προσπάθειες από πλευράς της Smart να λανσάρει μοντέλα με διαφορετικά αμαξώματα, όπως το roadster και το τετραθέσιο μοντέλο, δεν πέτυχαν εμπορικά και η παραγωγή τους διακόπηκε δύο χρόνια, αφού αυτά πρωτοεκτέθηκαν στις εκθέσεις της εταιρείας. Μάλιστα, τα σχέδια της Smart για τη δημιουργία ενός μικρού SUV μοντέλου της διακόπηκαν πριν από μία δεκαετία.
   Παρόλο που οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων της Smart εντός της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 11% πέρσι στα 102.400 αυτοκίνητα, κυρίως χάρη στην διάθεση της νέας ανοικτής έκδοσης του ForTwo, φέτος οι πωλήσεις της εταιρείας τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 8,2%. Αν και το 2005 και το 2006 η Daimler επένδυσε 2,06 δις ευρώ στην Smart, o Διευθύνων Σύμβουλος της πρώτης κ. Dieter Zetsche δήλωσε ότι η δημιουργία της τρίτης γενιάς του ForTwo και η επανεμφάνιση του ForFour δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνεργασία με τη Renault.
   Προκειμένου η Smart να αυξήσει τις πωλήσεις της, προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλο με λιγότερες απαιτήσεις σε κεφάλαια, ενώ δεν θα αναπτύξει νέα μοντέλα, αλλά θα δημιουργήσει νέες εκδόσεις των δύο ήδη υπαρχόντων Επίσης, θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη υπηρεσιών που παρέχονται μέσω εφαρμογών, όπως την ιδιωτική ενοικίαση αυτοκινήτων “car to share”.


Πηγή: europe.autonews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου