Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

H VW παραδέχεται την εμπλοκή της σε οργανισμό που έβαζε ανθρώπους να εισπνέουν καυσαέρια diesel αυτοκινήτων

   Με την πρόσφατη απομάκρυνση του στελέχους της κ. Thomas Steg, η Volkswagen παραδέχεται τελικά την εμπλοκή της ως “χορηγού” σε ένα οργανισμό ο οποίος φαίνεται να εκτέλεσε μία σειρά ανήθικων πειραμάτων που ξεκίνησαν το 2014. Ο οργανισμός EUGT διεξήγαγε πειράματα
αρχικά σε πιθήκους και έπειτα σε εθελοντές “ανθρώπους-πειραματόζωα”, προκειμένου να αποδειχθεί, αν οι εκπομπές των diesel κινητήρων έχουν επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. O EUGT διαλύθηκε το 2017. Σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel Online, ο κ. Steg παραδέχθηκε ότι γνώριζε προκαταβολικά για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε πίθηκους από τον οργανισμό EUGT, o οποίος είχε συσταθεί από τις εταιρείες Volkswagen, Daimler και BMW.

   Τα πρώτα πειράματα του συγκεκριμένου οργανισμού ξεκίνησαν το 2014 σε ένα εργαστήριο New Mexico των ΗΠΑ, τα οποία προέβλεπαν την έκθεση 10 πιθήκων σε καυσαέρια από διάφορα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου και ενός diesel VW Beetle. Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα Stuttgarter και SWR, ένας δεύτερος κύκλος πειραμάτων διάρκειας ενός μήνα διεξήχθησαν από το EUGT σε ένα άλλο εργαστήριο στο Aachen στη δυτική Γερμανία. Σε αυτά χρησιμοποιήθηκαν εθελοντικά 19 άντρες και 6 γυναίκες, οι οποίοι εισέπνεαν τα καυσαέρια diesel κινητήρων, που ως γνωστόν περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου (ΝΟx). Να σημειωθεί ότι τα οξείδια του αζώτου έχουν χαρακτηριστεί από το 2012 ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας (World Health Organization). Μάλιστα, τα συγκεκριμένα γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του πειράματος στο οποίο πήραν μέρος 25 άνθρωποι δημοσιεύθηκαν το 2016. Η Πανεπιστημιακή Κλινική του Aachen, όπου έγινε το εν λόγω ανθρώπινο πείραμα, το χαρακτήρισε ως “ηθικά αποδεκτό”, ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο των παράνομων συσκευών που βρέθηκαν αργότερα σε diesel κινητήρες της Volkswagen.
   O γενικός διευθυντής της Volkswagen κ. Matthias Mueller ζήτησε συγγνώμη που η Volkswagen ενεπλάκη με τον EUGT ως χορηγός του τελευταίου, ενώ αναφερόμενος στις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο εν λόγω οργανισμός στα πειράματά του στις ΗΠΑ, τις χαρακτήρισε ως λανθασμένες, ανήθικες και αποκρουστικές. Η Volkswagen δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει πλήρη εσωτερική έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Σε σχετική ανακοίνωση προχώρησε και ο όμιλος Daimler, καταδικάζοντας με τη σειρά του τα πειράματα του EUGT.

Πηγή: BBC

Φωτογραφία: Automotive News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου