Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

H Mazda εξελίσσει κινητήρες εσωτερικής καύσης με εκπομπές CO2 παρόμοιες με αυτές των ηλεκτρικών μοντέλων

Κινητήρας τεχνολογίας Skyactive-X
   Μπορεί ακόμη να μην έχουν βγει στην αγορά οι νέοι κινητήρες της σειράς Skyactive-X της Mazda, παρόλα αυτά η εταιρεία έσπευσε να ανακοινώσει ότι ήδη εξελίσσει μια μελλοντική γενιά κινητήρων Skyactive-3, οι οποίοι θα διαθέτουν αρκετά προηγμένη τεχνολογία που θα τους επιτρέπει
να εκπέμπουν τόσο CO2, όσο και τα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα. Σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία, αυτό θα είναι εφικτό, χάρη στην πολύ αυξημένη θερμική απόδοση των συγκεκριμένων κινητήρων, η οποία θα φτάνει το 56%. Για να οδηγηθεί η Mazda στη παραπάνω διαπίστωση, υπολόγισε τις ποσότητες CO2 που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ποσότητες CO2 που εκπέμπονται για τη διαδικασία άντλησης του αργού πετρελαίου και της διύλισής του σε βενζίνη. Βέβαια, οι μέθοδοι για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ποικίλουν, με τις πιο περιβαλλοντικά καθαρές μεθόδους να είναι αυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ οι πιο επιβαρυντικές να είναι αυτές που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα. Η Mazda δεν διασαφηνίζει σε αυτή τη περίπτωση ποια μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έλαβε υπόψιν της προκειμένου να εξάγει το παραπάνω συμπέρασμα για τους μελλοντικούς της κινητήρες.

   Οι πρώτοι κινητήρες τεχνολογίας υψηλής συμπίεσης της Mazda εμφανίστηκαν το 2011 με τη σειρά Skyactive-G, ενώ η επερχόμενη σειρά Skyactive-X κινητήρων της θα φτάσει στις αγορές στα τέλη Μαρτίου 2019. Στόχος της Mazda είναι η όσο το δυνατόν βελτίωση της θερμικής απόδοσης των κινητήρων εσωτερικής καύσης, προκειμένου να είναι περισσότερο αποδοτικοί, οικονομικοί και λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον.


Πηγή: Automotive News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου