Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Editorial: Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες οφείλουν να εξυγιανθούν άμεσα από τα υψηλόβαθμα στελέχη-καρκινώματα που τρέφουν στους κόλπους τους

   Είναι τουλάχιστον απάνθρωπο και ανήθικο στον 21ο αιώνα που διανύουμε, άτομα με ηγετικές θέσεις σε πολυεθνικές να μην δείχνουν κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να συναινούν σε πειράματα που χρησιμοποιούν ανθρώπους ως πειραματόζωα θέτοντας την υγεία αυτών σε άμεσο
κίνδυνο. Και όλα αυτά για τον υπέρτατο “θεό” τους, το χρήμα. Ο λόγος φυσικά για κάποια υψηλόβαθμα στελέχη των Volkswagen, Daimler (στην οποία ανήκει η Mercedes-Benz) και BMW που πρόσφατα δημοσιεύματα τα κατηγορούν άμεσα για τη σύσταση ενός οργανισμού το 2014, ο οποίος είχε ως μοναδικό του στόχο να αποδείξει ότι τα αέρια των οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία οι κινητήρες diesel εκπέμπουν σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ίδρυση του οργανισμού EUGT γίνεται δύο χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό των αερίων αυτών ως καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας. Ο EUGT προχώρησε σε πειράματα, τόσο πάνω σε ζώα, συγκεκριμένα σε πιθήκους, όσο και σε ανθρώπους. Για την ακρίβεια 25 άνθρωποι, εθελοντές, πέρασαν αρκετές ώρες εισπνέοντας τα καυσαέρια από ένα diesel μοντέλο σε ειδικό θάλαμο. Και μόνο η εικόνα που σχηματίζεται στο άκουσμα της φράσης “άνθρωποι εισέπνεαν αέρια σε θάλαμο” παραπέμπει σε τακτικές που ακολουθήθηκαν στη Γερμανία κατά τη πιο σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το αν οι 25 αυτοί εθελοντές ενημερώθηκαν πρωτίστως για τους κινδύνους του πειράματος στο οποίο θα λάμβαναν μέρος. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε για την πορεία της υγείας αυτών των ατόμων στο άμεσο μέλλον, καθότι τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν για τους πιθήκους, που εκτέθηκαν επίσης στα εκπεμπόμενα καυσαέρια diesel κινητήρων, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Οι νεκροψίες λοιπόν των πιθήκων, άρα όλοι οι πίθηκοι θανατώθηκαν στο τέλος των πειραμάτων, έδειξαν ότι τα εσωτερικά όργανα αυτών που εισέπνευσαν τα καυσαέρια ενός diesel VW Beetle του 2014 είχαν επηρεαστεί αρνητικά από την εισπνοή αερίων οξειδίων του αζώτου και μάλιστα, ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τα αντίστοιχα εσωτερικά όργανα των πιθήκων που εισέπνευσαν τα καυσαέρια από ένα Ford του 1997! Φυσικά, επειδή τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να “εξομαλυνθούν” σε καμία περίπτωση, οι τρεις ιδρυτές και χορηγοί του οργανισμού EUGT αποφάσισαν τελικά το κλείσιμο αυτού πριν έναν χρόνο.

   Και ενώ το συγκεκριμένο σκάνδαλο συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, και θα συνεχίσει ίσως να ταλανίζει τις τρεις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για πολλούς μήνες ακόμα, η VW έχει ήδη ονοματίσει ένα σημαντικό στέλεχός της, τον κ. Thomas Steg, ως άτομο που γνώριζε για τις πρακτικές των πειραμάτων με πιθήκους του οργανισμού EUGT, του οποίου χορηγός ήταν και η ίδια, χωρίς να αναφερθεί επίσημα στα πειράματα που διεξήγαγε ο EUGT σε ανθρώπους. Από πλευράς της η Mercedes-Benz ανακοίνωσε ότι τα πειράματα με τους πιθήκους ήταν ανήθικα καταδικάζοντάς τα, ενώ η BMW τηρεί προς το παρόν… σιγή ιχθύος. Η εμπλοκή του κ. Thomas Steg, ο οποίος έχει ζητήσει ήδη δημοσίως συγνώμη, δίνει και πολιτική διάσταση στο όλο θέμα, αφού αυτός, πριν τοποθετηθεί στο Τμήμα Εξωτερικών και Κυβερνητικών Σχέσεων της Volkswagen, υπηρέτησε ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος από το 1998 έως το 2009, αρχικά υπό τον Gerhard Shredder και μετέπειτα υπό την Angela Merkel.
   Οι σχέσεις κυβέρνησης και μεγάλων εταιρειών στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα στενές, με το χρήμα να ρέει “νόμιμα” από τις τελευταίες προς τους πολιτικούς της χώρας, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Αμερικάνος Matthew Rose σε συνέντευξή του σε ελληνική εκπομπή βασιζόμενος σε σχετική του έρευνα. Ας μην ξεχνάμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα, που, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά των πρώην στελεχών της Volkswagen USΑ που κατάφεραν να διαφύγουν στην Γερμανία για την εμπλοκή τους στο σκάνδαλο του dieselgate, η γερμανική κυβέρνηση τους διατηρεί “υπό την σκέπη της” και όχι μόνο δεν τους εκδίδει στις ΗΠΑ, αλλά τους συμβουλεύει να μην μεταβούν σε τρίτη χώρα, γιατί δεν θα μπορούν να τους εγγυηθούν ότι οι Αρχές αυτής δεν θα τους εκδώσουν τελικά.
   Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η υπόθεση πρέπει να ξεκαθαριστεί, να βρεθούν όλοι οι “εμπνευστές” του αποτρόπαιου και απάνθρωπου αυτού εγχειρήματος και από τις τρεις εταιρείες, γιατί σίγουρα δεν ήταν μόνο ο κ. Steg που γνώριζε για τον οργανισμό EUGT και τις μεθόδους του. Και αυτό πρέπει να γίνει, για όλους τους εργαζόμενους στην Volkswagen, στην Daimler και στην BMW, συμπεριλαμβανομένων όλων των εργατών, των υπαλλήλων και των επιστημόνων, στα εργοστάσια, στα γραφεία, και στα εργαστήρια των εταιριών αυτών, αλλά και των εργαζόμενων στις θυγατρικές και της αντιπροσωπίες τους ανά τον κόσμο, οι οποίοι σίγουρα λαμβάνουν μέρος τις διεθνούς κατακραυγής χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Αλλά επίσης και για ολόκληρο τον σύγχρονο γερμανικό λαό που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τον συνδέσουν με “θαλάμους αερίων”, εξαιτίας μερικών πραγματικά επικίνδυνων για την κοινωνία συμπατριωτών τους.
   Αν για ακόμα μία φορά δούμε να στήνονται επιτροπές διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης και στο τέλος, αφού όλα ξεχαστούν, αυτές να διαλυθούν χωρίς να βγάλουν κάποιο ουσιώδες συμπέρασμα, σίγουρα οι υπεύθυνοι δεν θα γλιτώσουν εύκολα από τους οργανισμούς προστασίας των ζώων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου