Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών το πόρισμα ιδιωτικής εσωτερικής έρευνας της Volkswagen για το dieselgate


   Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Karlsruhe της Γερμανίας απέρριψε πρόσφατα αίτημα που είχε καταθέσει το Volkswagen Group, με το οποίο είχε ζητήσει οι εισαγγελικές αρχές τις χώρας να μην χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα έγγραφα που είχαν βρει κατά τη διάρκεια
έρευνας σχετικά με το dieselgate στα τοπικά γραφεία του δικηγορικού γραφείου Jones Day. Πρόκειται για έγγραφα που αφορούν εσωτερική έρευνα που είχε παραγγείλει να διεξάγει για λογαριασμό της η Volkswagen από το αμερικανικό γραφείο Jones Day, μετά την αποκάλυψη τον Σεπτέμβριο του 2015 στις ΗΠΑ του σκανδάλου με τις παράνομες συσκευές που βρέθηκαν σε diesel μοντέλα της γερμανικής εταιρείας και οι οποίες μείωναν τις εκπομπές των κινητήρων τους, όταν υποβάλλονταν σε δοκιμές. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν μεταξύ άλλων και η ανεύρεση των υπεύθυνων εντός του ομίλου Volkswagen που δημιούργησαν την συγκεκριμένη απάτη, τόσο εις βάρος των πελατών, όσο και των μετόχων του.

   Η Volkswagen ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της εσωτερικής έρευνας, όπως και τα αποτελέσματα αυτής, από τις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν τη σχετική έρευνα γύρω από το dieselgate στη Γερμανία, καθώς προστατεύονται από το απόρρητο της σχέσης του πελάτη με το δικηγόρο του. Όμως, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε τον συγκεκριμένη ισχυρισμό, δηλώνοντας ότι το απόρρητο αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις εσωτερικών ερευνών. Με παρόμοιο τρόπο απορρίφθηκε και ανάλογο αίτημα του δικηγορικού γραφείου Jones Day σχετικά με την έρευνα που του έγινε και την κατάσχεση των επίμαχων εγγράφων.


Πηγή: Automotive News Europe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου