Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

H Ferrari πατένταρε τα σχέδια ενός τετρακύλινδρου e-turbo κινητήρα που θα διαθέτει εξαιρετικό ήχο


   Τα μοντέλα της Ferrari χαρακτηρίζονται από κυρίως δύο στοιχεία, τον εξωτικό σχεδιασμό τους και τον ήχο του κινητήρα τους, είτε αυτός διαθέτει οκτώ, δέκα ή δώδεκα κυλίνδρους. Φαίνεται ότι η ιταλική εταιρεία supercar μοντέλων πειραματίζεται και σε τετρακύλινδρους κινητήρες
για μελλοντικά ίσως μοντέλα της, αφού πρόσφατα κατέθεσε αίτημα κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων για έναν τέτοιο κινητήρα. Σύμφωνα με τα σχέδια αυτού, πρόκειται για έναν τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα με ηλεκτρικό υπερτροφοδότη (τούρμπο), όπου τα καυσαέρια δίνουν κίνηση σε μία τουρμπίνα, συνδεδεμένη με μία ηλεκτρική γεννήτρια. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η τελευταία από την κίνηση της τουρμπίνας αποθηκεύεται σε μία μπαταρία, προκειμένου να κινηθεί ένας κομπρέσορας στην πλευρά της εισαγωγής του κινητήρα. Από τη στιγμή που όλα τα ανωτέρω μέρη είναι μηχανικά ανεξάρτητα, η κίνηση της τουρμπίνας του υπερτροφοδότη μπορεί να παράγει ρεύμα χωρίς να κινείται ο κομπρέσορας, και το αντίστροφο.

   Η συγκεκριμένη πατέντα της Ferrari περιλαμβάνει και την ύπαρξη ενός μικρόφωνου στην καμπίνα, με το οποίο θα ελέγχεται συνεχώς το επίπεδο ήχου του κινητήρα μέσα σε αυτήν, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής μονάδας. Η τελευταία θα είναι υπεύθυνη για να εξασφαλίζεται ο βέλτιστος ήχος στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ρυθμίζοντας την λειτουργία του ηλεκτρικού υπερτροφοδότη, ώστε να παράγει τον κατάλληλο ήχο που θα φτάνει στα αυτιά των επιβατών. Το γεγονός αυτό μπορεί σε κάποιες οδηγικές συνθήκες να μειώνει την απόδοση του e-turbo, όμως θα εξασφαλίζεται η παραγωγή ήχου κινητήρα αντάξιου ενός supercar μεγάλου κυβισμού.
  
  
Πηγή: Motor1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου