Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Η χρήση του Adaptive Cruise Control εξασφαλίζει τον περιορισμό του φαινομένου των μποτιλιαρισμάτων (+video)


   Πολλές φορές, ταξιδεύοντας σε έναν αυτοκινητόδρομο με αυξημένη κυκλοφοριακή ροή, έχουμε βιώσει να ακινητοποιούμαστε με το όχημά μας ξαφνικά, σαν να έχει συμβεί ένα ατύχημα πιο μπροστά, για να αντιληφθούμε λίγο αργότερα ότι τελικά δεν έχει συμβεί τίποτα. Το φαινόμενο

αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν τα προπορευόμενα οχήματα για κάποιο λόγο μειώσουν λίγο την ταχύτητά τους, με αποτέλεσμα οι οδηγοί πίσω από αυτούς να μειώσουν την ταχύτητά τους περισσότερο, και οι οδηγοί πίσω από αυτούς ακόμα περισσότερο, έως ότου κάποια οχήματα να αναγκάζονται να ακινητοποιηθούν δημιουργώντας ένα “φαινομενικό μποτιλιάρισμα”. Το φαινόμενο αυτό έρχεται να εξαλείψει η χρήση του συστήματος Adaptive Cruise Control (ACC), λόγω της άμεσης και κατάλληλης αναπροσαρμογής της ταχύτητας του οχήματος σε σχέση με τα προπορευόμενα ανά πάσα στιγμή. Το συγκεκριμένο σύστημα εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή ανάσχεση της κυκλοφοριακής ροής σε έναν αυτοκινητόδρομο, όταν οχήματα που κυκλοφορούν σε αυτόν μειώνουν για κάποιον λόγο την ταχύτητά τους.

   Η Ford δημοσίευσε ένα βίντεο, όπου με παραστατικό τρόπο ερμηνεύεται με ποιο τρόπο το σύστημα Adaptive Cruise Control με το οποίο εξοπλίζονται τα μοντέλα της βοηθά στο να μην δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα λόγω μικρο-ανασχέσεων στην κυκλοφορία των οχημάτων. Σύμφωνα με το βίντεο, το Adaptive Cruise Control αντιδρά πολύ πιο άμεσα σε σχέση με τον οδηγό, με αποτέλεσμα σε μία περίπτωση που κάποια οχήματα κόψουν ταχύτητα, η ταχύτητα των υπόλοιπων οχημάτων να μειώνεται το πολύ έως και 8 χ.α.ώ. Μάλιστα, αυτό εξασφαλίζεται και όταν μόλις το 1/3 των κινούμενων οχημάτων διαθέτει, και έχει ενεργοποιημένο φυσικά, το Adaptive Cruise Control.


Πηγή: Ford

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου