Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Πολύ μικρό το ενδιαφέρον των σημερινών οδηγών για συστήματα αυτόνομης οδήγησης


   Μπορεί οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύουν εκατομμύρια στην εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, φαίνεται, όμως, ότι οι σημερινοί οδηγοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τέτοιου είδους συστήματα, ενώ προτιμούν παλαιότερα συστήματα που τους βοηθούν να
οδηγούν καλύτερα και με ασφάλεια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Consumers Report στις ΗΠΑ, μόλις το 11% των ερωτηθέντων που προτίθενται να αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια επιθυμούν αυτό να εξοπλίζεται με σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Αντιθέτως η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτές προτιμούν το αυτοκίνητό τους να εξοπλίζεται με παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα, όπως κάμερες οπίσθιας προβολής, πίσω αισθητήρες και συστήματα ειδοποίησης οχημάτων που βρίσκονται στις “νεκρές” οπτικές γωνίες. Πιο συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων θεωρεί βασικό στοιχείο την κάμερα οπίσθιας προβολής, ενώ αντίστοιχα το 45% το σύστημα ειδοποίησης νεκρών οπτικών γωνιών.

   Αντίθετα μόλις το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικό το σύστημα προσαρμοζόμενου ελέγχου ταχύτητας (adaptive cruise control), ενώ το ποσοστό που θεωρεί σημαντικό το σύστημα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας (lane-keep assist) περιορίζεται στο 21%. Οι λόγοι που οι οδηγοί σήμερα δεν προτιμούν εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης, μάλλον φαίνεται να είναι η έλλειψη εξοικείωσής τους με αυτά, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν βιώσει οι ίδιοι τα πλεονεκτήματα που αυτά προσφέρουν.

  
Πηγή: Carscoops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου