Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Τα SUV φαίνεται να προκαλούν σοβαρότερους τραυματισμούς όταν κτυπούν πεζούς


   Εκτός από “απειλή” για τους επιβαίνοντες τους, λόγω του υψηλότερου κέντρου βάρους τους, τα SUV φαίνεται να αποτελούν επίσης απειλή και για τους πεζούς που θα βρεθούν στο διάβα τους. Πρόσφατο δημοσίευμα του Detroit Free Press, του δικτύου USA Today Network, αναφέρει ότι
τα SUV μοντέλα εμφανίζουν διπλάσιες με τριπλάσιες πιθανότητες να σκοτώσουν έναν πεζό σε μια σύγκρουση μαζί του, από ότι αντίστοιχα τα κανονικά αυτοκίνητα. Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, οι θάνατοι πεζών αυξήθηκαν κατά 46% από το 2009, με το δημοσίευμα να αποδίδει μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής στον μεγάλο αριθμό SUV που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα στη χρήση έξυπνων κινητών.
   Το Detroit Free Press αναφέρει ότι κυβερνητικοί παράγοντες γνωρίζουν εδώ και χρόνια το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς να έχουν προβεί σε καμία σχετική ενέργεια. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Αυτοκινητόδρομων NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) των ΗΠΑ αναφέρει σε επίσημο έγγραφό του από το 2015 ότι, αν και το 1/3 των πεζών που τραυματίζονται σε τροχαία έχουν κτυπηθεί από ένα SUV ή ένα pickup μοντέλο, ποσοστό αναμενόμενο αν λάβει κανείς υπόψιν του την αντίστοιχη αναλογία των αυτοκινήτων των συγκεκριμένων κατηγοριών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό οχημάτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, παρόλα αυτά τα SUV και τα pickup προκαλούν κατά 40% περισσότερους θανατηφόρους τραυματισμούς στους πεζούς που κτυπούν, κάτι που σημαίνει ότι οι τραυματισμοί που προκαλούν είναι σοβαρότεροι. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε τον NHTSA να προτείνει έναν νέο σύστημα βαθμολόγησης των νέων μοντέλων που θα αναφέρεται στην ασφάλεια των πεζών που αυτά προσφέρουν, το οποίο, μάλιστα, προοριζόταν να τεθεί σε εφαρμογή από τα μοντέλα του 2019, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. O NHTSA δεν έχει καμία εξήγηση μέχρι σήμερα για το λόγο της αναβολής της νέας αυτής βαθμολόγησης σχετικά με την προστασία των πεζών, στην οποία κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες να φαίνεται να μην θέλουν να εφαρμοστεί.
   Επίσης, το ίδιο δημοσίευμα του Detroit Free Press κάνει αναφορά σε 12 διαφορετικές έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν όλες ότι οι πιθανότητες που έχει ένας πεζός να σκοτωθεί σε περίπτωση που κτυπηθεί από ένα SUV ή ένα pickup μοντέλο, αυξάνονται κατά δύο με τρεις φορές, από ότι αν αυτός κτυπηθεί από ένα κανονικό αυτοκίνητο.


  
Πηγή: Detroit Free Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου