Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Editorial - Σεπτέμβριος 2017



   Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα και ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά καλή πρόοδο με υγεία! Μαζί με τις ευχές για τα παιδιά θα πρέπει να ευχηθούμε και καλή “φώτιση” στους γονείς τους, τουλάχιστον σε αυτούς που επιμένουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους με το μηχανάκι ή το σκούτερ τους προς χάριν ευκολίας. Και φυσικά χωρίς το κατάλληλο για την ηλικία τους κράνος. Αλλά και σε αυτούς που μεταφέρουν τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα ή στο πίσω χωρίς ζώνη ή τα κατάλληλα καθισματάκια. Σε όλους αυτούς να θυμίσουμε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα γίνονται σε απόσταση αρκετά κοντά στο σπίτι των εμπλεκόμενων σε αυτά. Τέλος, θα πρέπει και τα ιδιωτικά σχολεία που παρέχουν υπηρεσία μεταφοράς από και προς το σχολείο στα παιδιά των πελατών τους, να κρατούν τα σχολικά λεωφορεία τους σε άριστη κατάσταση, ενώ να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην επιλογή των οδηγών αυτών. Εννοείται ότι οι οδηγοί από την πλευρά τους, αλλά και ο υπεύθυνος υπάλληλος που ασκεί χρέη συνοδηγού, θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς, αν τα παιδιά φορούν την ζώνη ασφάλειας τους.
   Μαζί με τα εκπαιδευτικά “βάσανα” των μικρών, με την ημερολογιακή, τουλάχιστον, λήξη του καλοκαιριού, ξεκινούν και τα φορολογικά βάσανα των μεγάλων. Ένα από τα οποία είναι και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας στο τέλος του έτους. Μπορεί αυτό να φαντάζει ακόμα μακριά, όμως στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει (επιτέλους) το νέο σύστημα υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2018 προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα και ο οικογενειακός σχεδιασμός. Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να έχουν… προλάβει φέτος να αλλάξουν το σύστημα υπολογισμού, όπως πολλές φορές έχουν ανακοινώσει σε δηλώσεις τους στελέχη του Υπουργείου. Τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα άνισος και άδικος ο τρόπος με τον οποίο χρεώνεται το κάθε αυτοκίνητο, μιας και τα νεότερα χρεώνονται με βάση τις εργοστασιακές εκπομπές ρύπων τους, ενώ τα παλιότερα με βάση τον κυβισμό, κάτι που βασίζεται σε “κομπλεξικά” κατάλοιπα παλαιότερων δεκαετιών που συσχετίζουν τον μεγάλο κυβισμό με την… πολυτέλεια. Η κυβέρνηση θα πρέπει αρχικά να αποφασίσει αν θα εναρμονιστεί με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που θέλουν όλα τα αυτοκίνητα να πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων τους ή θα προχωρήσει σε ένα δικό της τρόπο υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας με βάση την αξία του οχήματος και την παλαιότητά του. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Αφού δυστυχώς τα Τέλη Κυκλοφορίας έχουν χάσει την ανταποδοτικότητά τους και έχουν μετατραπεί σε έναν ακόμη φόρο, μιας και τα χρήματα που συγκεντρώνονται προφανώς δεν πηγαίνουν στην συντήρηση του οδικού δικτύου, ίσως το δεύτερο σενάριο να φαντάζει πιο “δίκαιο” σήμερα που η απόκτηση ενός νέου, έστω και μικρού, αυτοκινήτου φαντάζει για το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων ως άπιαστο όνειρο, έχοντας εγκλωβιστεί λόγω των επικρατουσών οικονομικών συνθηκών στην ιδιοκτησία και χρήση παλιότερων μοντέλων.
   Βέβαια υπάρχει και η τρίτη επιλογή, αυτή που βασίζεται στον τρόπο πληρωμής των διοδίων στους (ιδιωτικούς) αυτοκινητόδρομους. Εκεί η χρέωση γίνεται σε κατηγορίες οχημάτων, δηλαδή, δίκυκλα, ΙΧΕ, φορτηγά, κτλ.,  χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο κυβισμός, οι εκπομπές ή η αξία του κάθε οχήματος, ενώ σε κάποιες χώρες λαμβάνεται υπόψιν και η απόσταση που διανύει το όχημα. Θεωρητικά άλλωστε, με τα Τέλη Κυκλοφορίας καλούμαστε να προπληρώσουμε (;;;) την χρήση του οδικού δικτύου της χώρας για το επόμενο έτος. Τώρα, αν το αυτοκίνητο είναι παλιό και μεγάλου κυβισμού, το γεγονός αυτό λειτουργεί ευεργετικά για τα κρατικά ταμεία, μιας και τα ποσά του ΦΠΑ που εισπράττονται από τις μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμου που αυτά καταναλώνουν, αλλά και από τα περισσότερα ανταλλακτικά που αυτά χρειάζονται, είναι αρκετά μεγαλύτερα, ενώ το μεγαλύτερο κόστος συντήρησης δρα από μόνο του ως κίνητρο για την επιλογή ενός νεότερου μοντέλου, το οποίο θα μολύνει και λιγότερο το περιβάλλον.
   Εν αναμονή λοιπόν και... ο Θεός βοηθός!


Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου