Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

EuroNCAP: Κανένα σημερινό μοντέλο δεν διαθέτει σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης


   Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP είχε ξεκινήσει νωρίτερα φέτος νέες δοκιμές σχετικά με τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης που φέρουν σημερινά μοντέλα αυτοκινήτων, με σκοπό την αξιολόγηση της λειτουργίας τους και της αποτελεσματικότητάς τους. Τα μοντέλα που

αξιολογήθηκαν ήταν τα Audi A6, BMW 5-Series, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Mercedes-Benz C-Class, Nissan Leaf, Tesla Model S, Toyota Corolla και Volvo V60, τα οποία όλα έφεραν συστήματα γνωστά και ως “Highway Assist”, όπως το αυτόματα προσαρμοζόμενο cruise control, το σύστημα διατήρησης λωρίδας και το σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας. Σύμφωνα με τον EuroNCAP, το συμπέρασμα από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των δοκιμών αυτών είναι ότι κανένα μοντέλο αυτοκινήτου που υπάρχει στην αγορά σήμερα δεν προσφέρει λειτουργία πλήρους αυτόνομης οδήγησης, αλλά μπορούν απλά να παρέχουν βοήθεια στους οδηγούς αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας.

   Σίγουρα το συγκεκριμένο συμπέρασμα είναι κάτι που οι πιο ενημερωμένοι του χώρου γνωρίζουν καλά, όμως δυστυχώς οι περισσότεροι οδηγοί φαίνεται να το αγνοούν. Σύμφωνα με έρευνα, περισσότερο από το 70% των οδηγών σήμερα πιστεύουν ότι υπάρχουν μοντέλα στην αγορά που προσφέρουν πλήρως αυτόνομη οδήγηση. Αυτήν ακριβώς την λανθασμένη εντύπωση θέλει να εξαλείψει με τις πρόσφατες δοκιμές που διεξήγαγε ο ευρωπαϊκός οργανισμός οδικής ασφάλειας, δηλώνοντας ότι ακόμα και τα αυτοκίνητα με τα πιο προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης που υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα απαιτούν την συνεχή προσοχή του οδηγού στο δρόμο.
   Από τα μοντέλα που πήραν μέρος στην αξιολόγηση, το DS 7 Crossback και το BMW 5 Series προσφέρουν το χαμηλότερο επίπεδο υποβοήθησης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σύστημα Autopilot του Tesla Model S, που αποτελεί και το πιο εξελιγμένο στην αγορά, είναι “ο κίνδυνος της υπερ-εμπιστοσύνης της λειτουργίας του, όταν αυτό έχει αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος”. Ως προς τα αντίστοιχα μοντέλα της Audi, Ford, Hyundai, Mercedes,Toyota, Nissan και Volvo, ο EurNCAP αναφέρει ότι η λειτουργία των συστημάτων τους προσφέρει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους.
   Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων δοκιμών έχουν αναρτηθεί αναλυτικά στην ιστοσελίδα ιστοσελίδα του EuroNCAP.






Πηγή: EuroNCAP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου