Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Το νέο διώροφο λεωφορείο της Setra διαθέτει αεροδυναμικό συντελεστή ίδιο με αυτόν ενός αυτοκινήτου (+video)



   Τα λεωφορεία δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν από τον τετραγωνισμένο σχεδιασμό τους, προς όφελος πάντα της ευρυχωρίας του εσωτερικού τους, όμως καθώς τα νέα μοντέλα εξελίσσονται συνεχώς, παρατηρούνται σαφείς βελτιώσεις της εξωτερικής τους εμφάνισης, αλλά και της συμπεριφοράς τους στις αεροδυναμικές αντιστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νέο διώροφο μοντέλο λεωφορείου της Setra, το S531 DT, ο οποίο έχει βελτιωθεί σχεδιαστικά σε τέτοιο βαθμό, που ο συντελεστής αεροδυναμικής 0,35 που διαθέτει είναι ίδιος με τον αντίστοιχο αρκετών επιβατικών αυτοκινήτων, όπως για παράδειγμα εκείνον του Ford Focus RS. Ο πιο αεροδυναμικός σχεδιασμός του Setra S 531 DT σε συνδυασμό με τον νέο εξακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 12,8 λίτρων απόδοσης 510 ίππων και 2.500 Nm ροπής που διαθέτει, το βοηθούν να εξοικονομεί περίπου 3.000 λίτρα καυσίμου κάθε 100.000 χλμ. σε σχέση με την προηγούμενη γενιά του μοντέλου.
   Το νέο S 531 DT μπορεί να μεταφέρει 83 επιβάτες, ενώ τα επίπεδα ασφάλειάς του είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς είναι το πρώτο λεωφορείο στον κόσμο που εξοπλίζεται με σύστημα πέδησης Active Brake Assist 4 το οποίο διαθέτει και λειτουργία αποφυγής σύγκρουσης με πεζούς. Το ραντάρ στο μπροστινό του μέρος μπορεί να αναγνωρίσει εμπόδια σε απόσταση 250 μ., πεζούς σε απόσταση 80 μ. και δίκυκλα σε απόσταση 160 μ. Ένα άλλο σύστημα που τοποθετείται για πρώτη φορά σε λεωφορείο και διαθέτει το νέο S 531 DT είναι το δανεισμένο από μοντέλα φορτηγών της Mercedes, Sideguard Assist, το οποίο αποτελεί ένα έξυπνο σύστημα ειδοποίησης του οδηγού για τυχόν εμπόδια στις “τυφλές” γωνίες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ελιγμών ή κατά την αλλαγή λωρίδων.
   Ένα επίσης πρωτοποριακό στοιχείο πολυτέλειας, δανεισμένο από την Mercedes S-Class, είναι το σύστημα αρωματισμού της καμπίνας του S 351 DT, το οποίο αναλαμβάνει με την εκκίνηση του κινητήρα και το άνοιγμα μίας εκ των θυρών να αρωματίσει το χώρο των επιβατών, προκειμένου οι επιβάτες να καλωσοριστούν κατά την είσοδό τους στο λεωφορείο από τα έξι διαθέσιμα αρώματα.

   Το νέο διώροφο S 351 DT είναι η τέταρτη γενιά της συγκεκριμένης σειράς επιτυχημένων μοντέλων της Setra. Από το πρώτο S 228 DT που παρουσιάστηκε το 1981, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 4.000 τέτοια λεωφορεία.

Πηγή: motor1.com





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου