Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το νέο Hyundai i30 N αποδίδει 250 και 275 ίππους (+video)



    Μετά από σειρά δοκιμών και αφού διένυσε πάνω από 10.000 χιλιόμετρα στην πίστα Nürburgring, η Hyundai δημιούργησε το πρώτο μοντέλο της νέας της οικογένειας Ν, το οποίο βασίζεται στο i30. Tο νέο αυτό σπορ πεντάθυρο μικρομεσαίο μοντέλο επιδόσεων, έρχεται να ανταγωνιστεί στα ίσα τα Golf GTI, Peugeot 308 GTi και Ford Focus ST.
   Βασικό όπλο του νέου i30 N είναι ο δίλιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης με τον οποίο εξοπλίζεται, ο οποίος αποδίδει 250 ίππους και χάρη σε αυτόν επιτυγχάνεται επιτάχυνση από στάση στα πρώτα 100 χ.α.ώ. σε 6,4 δευτ.  Για αυτούς που θα απαιτήσουν περισσότερη δύναμη, η Hyundai δημιούργησε μία αναβαθμισμένη έκδοση Performance Pack του i30 N, στην οποία ο ίδιος κινητήρας αποδίδει 275 ίππους, με τα πρώτα 100 χ.α.ώ. από στάση έρχονται σε 6,2 δευτ. Το νέο i30 N αποδίδει 352 Nm ροπής και διαθέτει τελική ταχύτητα 250 χ.α.ώ., τόσο στην απλή έκδοση, όσο και στην έκδοση Performance Pack.
   Για το στήσιμο του νέου i30 N έχει ληφθεί υπόψιν και η συμπεριφορά του μέσα σε πίστες. Έτσι έχει τοποθετηθεί σε αυτό ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό, ενώ το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων του διαθέτει ειδική ρύθμιση για όσο το δυνατόν καλύτερες αλλαγές σχέσεων. Ο οδηγός θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πέντε προγράμματα οδήγησης και συμπεριφοράς του αυτοκινήτου. Από αυτά, τα προγράμματα Eco, Normal, Sport και Ν μεταβάλλουν τη ρύθμιση των αναρτήσεων, το βάρος του τιμονιού και την απόκριση του γκαζιού. Το πρόγραμμα Ν Custom δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να αποθηκεύσει τις δικές του ρυθμίσεις, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό το δικό του προσωπικό στήσιμο του αυτοκινήτου. Επίσης, η N έκδοση του i30 διαθέτει μικρότερο ύψος από το οδόστρωμα από τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου, ενώ η εξάτμισή του εξοπλίζεται με σύστημα που μεταβάλει τον ήχο της, προκειμένου αυτός να γίνεται περισσότερο σπορ και άγριος σε γρήγορους ρυθμούς οδήγησης. Ανάμεσα στις διάφορες ρυθμίσεις της λειτουργίας Ν Custom, ο οδηγός μπορεί να αποθηκεύσει και τον επιθυμητό ήχο της εξάτμισης.
   Εκτός από το χαμηλωμένο κατά 4 χιλιοστά αμάξωμα, ο σπορ χαρακτήρας του μοντέλου αποκαλύπτεται εξωτερικά και από τις ζάντες των 19 ιντσών που αποκαλύπτουν τα κόκκινα καλύμματα με την ένδειξη “Ν” στις δαγκάνες των δισκόφρενων. Επίσης, ένα χαμηλά τοποθετημένο spoiler στο μπροστινό τμήμα αναλαμβάνει να αυξήσει την κάθετη αεροδυναμική δύναμη που ασκείται στο αμάξωμα, ενώ η εισαγωγή αέρα του κινητήρα είναι σαφώς αυξημένη σε μέγεθος, προκειμένου να παρέχεται η απαιτούμενη ποσότητα κρύου αέρα στον κινητήρα. Άλλες σπορ πινελιές είναι οι διαφορετικού σχεδιασμού προφυλακτήρες, η πίσω αεροτομή και οι δύο απολήξεις των εξατμίσεων στο πίσω μέρος.
   Από το εσωτερικό μιας τέτοιας έκδοσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν μπροστινά καθίσματα με μεγάλη πλευρική στήριξη και ένα πιο δυναμικού σχεδιασμού τιμόνι. Η πίσω σειρά καθισμάτων μπορεί να φιλοξενήσει τρία άτομα, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος. Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί μία ψηφιακή οθόνη αφής 5,0 ιντσών που αφορά το σύστημα ψυχαγωγίας. Προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί μεγαλύτερη οθόνη 8,0 ιντσών. Τέλος, το λογότυπο N εμφανίζεται σε αρκετά σημεία της καμπίνας.

   Η Hyundai ισχυρίζεται ότι σκοπός του i30 N είναι η οδηγική απόλαυση και όχι η κατάκτηση των ταχύτερων χρόνων μέσα σε μία πίστα, καθιστώντας το ένα καθημερινής χρήσης σπορ μοντέλο, που θα μπορεί όμως να κινηθεί αξιοπρεπώς μέσα σε μία πίστα. Το λανσάρισμα του νέου Hyundai i30 N στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται προς το τέλος του 2017.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου