Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Editorial - Ιούλιος 2017



  Με το ημερολόγιο να δείχνει ότι πλέον περνάμε στον τρίτο, αλλά πιο σημαντικό, μήνα του καλοκαιριού, κάποιοι είναι ήδη σε άδεια, κάποιοι περιμένουν πώς και πώς να βγουν σε άδεια και κάποιοι δεν θα βγουν σε άδεια καθόλου. Βέβαια, η άδεια από την εργασία ή το καλοκαιρινό κλείσιμο της επιχείρησης δεν σημαίνει και απαραίτητα διακοπές για όλους. Σίγουρα, όμως, σημαίνει ξεκούραση και διέξοδος από την καθημερινή ρουτίνα της εργασίας και των λοιπών υποχρεώσεων, κάτι που δρα και ως… ψυχοθεραπεία.
   Φαίνεται όμως ότι το καλοκαιρινό mood της χαλαρότητας και της ανεμελιάς επικρατεί και στην οδήγηση, μιας και τα πρόσφατα στοιχεία της Τροχαίας κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε στις αρχές Ιουλίου είναι ανησυχητικά, αν όχι τραγικά. Συνηθέστερες παραβάσεις η μη χρήση κράνους και η υπερβολική ταχύτητα. Και φυσικά το άκρως ελληνικό θέαμα με τη σαγιονάρα και το μαγιό πάνω σε μοτοσικλέτες είναι σύνηθες φαινόμενο και φέτος, ενώ η ζέστη, που κάνει αρκετή μέχρι στιγμής φέτος, απαιτεί βραδινή βόλτα που πιθανότατα να συνοδευτεί με κάποιο/α αλκοολούχο/α ποτό/ά και μετά, στη διαδρομή του γυρισμού, το γκάζι είναι πιο “γλυκό” και τα αντανακλαστικά του οδηγού ανύπαρκτα. Αυτό βέβαια δεν είναι σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά της ανυπαρξίας οδικής παιδείας και της ανευθυνότητας που μας διακατέχει τις τελευταίες δεκαετίες.
   Σύγχρονο “φαινόμενο” της κρίσης είναι να μην ασφαλίζει κάποιος το όχημά του, γιατί φυσικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο κόστος. Προκειμένου δηλαδή κάποιος να κάνει την δουλίτσα του και να μετακινηθεί άνετα και ίσως επικίνδυνα με το αυτοκίνητό του, που πιθανότατα να μην είναι και σωστά συντηρημένο, βγαίνει στο δρόμο και… όποιον πάρει ο Χάρος! Βλέπετε έχουμε όλοι γεννηθεί σε μία χώρα όπου το αυτοκίνητο είναι προέκταση του σώματός μας και δεν νοείται ζωή χωρίς τουλάχιστον ένα. Βέβαια σε αυτό έχουν συντελέσει και η ανεπαρκής λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς των προηγούμενων δεκαετιών, τα οποία, όμως, σήμερα προσφέρουν μία αξιοπρεπή σε ένα βαθμό εναλλακτική λύση μετακινήσεων για αυτούς τουλάχιστον που δεν μπορούν να έχουν ένα αυτοκίνητο σε σωστή και νόμιμη κατάσταση.
   Εύχομαι όλοι να καταφέρουν να αποδράσουν έστω και για λίγο από την καθημερινότητα και την ζέστη, μπας και γεμίσουμε μπαταρίες για τον ερχόμενο χειμώνα, και όσοι οδηγήσουν, είτε για να πάνε σε μια κοντινή παραλία, είτε για να ξεφύγουν από την πόλη, είτε για να διασκεδάσουν, να το κάνουν με ασφάλεια και σύνεση.
   Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού για όλους!

Διονύσης Νεοφώτιστος
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου