Τρίτη 23 Μαΐου 2017

H πρόοδος στη παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων σε ένα βίντεο (+video)





   O οργανισμός Australasian New Car Assessment Program (ANCAP) που ειδικεύεται σε αξιολογήσεις νέων αυτοκινήτων ως αναφορά τα επίπεδα παθητικής ασφάλειας αυτών, με την διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης, δημιούργησε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βίντεο όπου αποδεικνύεται το πόσο έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ασφάλειας των νέων μοντέλων σε σχέση με αντίστοιχα αρκετά παλιότερα. Για το σκοπό αυτό υποβλήθηκαν σε πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο Toyota Corolla, ένα μοντέλο 1998 και ένα μοντέλο 2015. Η σύγκρουση έγινε ενώ τα δύο αυτοκίνητα είχαν αναπτύξει ταχύτητα 65 χ.α.ώ.
   Τα αποτελέσματα που εμφανίζονται και στο σχετικό βίντεο, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αφού στο παλιό Corolla είναι εμφανής η παραμόρφωση του αμαξώματος, με μεγάλες ζημιές στην οροφή και στις μπροστινές κολώνες, κάτι που συνεπάγεται και ιδιαίτερες επιβαρύνσεις στους επιβαίνοντες στην καμπίνα. Επίσης, ο ένας από τους μπροστινούς τροχούς φαίνεται να έχει εισχωρήσει στον χώρο του οδηγού, κάτι που μεταφράζεται σε σχεδόν βέβαιο τραυματισμό αυτού. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Toyota Corolla είχε λάβει βαθμολογία Α από τον αμερικανικό οργανισμό ασφάλειας NHTSA, ο οποίος είχε απονείμει στο μοντέλο τέσσερα αστέρια σε εμπρόσθια πρόσκρουση το 1998, διακρίσεις ιδιαίτερα θετικές για την εποχή του.
   Αντίθετα, ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στο χώρο των επιβατών του Corolla του 2015 φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος, μιας και το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας που εκλύθηκε από αυτή απορροφήθηκε από το εμπρός τμήμα του αμαξώματος.

Πηγή: motor1.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου