Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Οι πετρελαϊκές εταιρείες αρχίζουν να αναγνωρίζουν την ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων



   Ο κορυφαίος αναλυτής της Total SA κ. Joel Couse, μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, προέβλεψε ότι μέχρι το 2030, τα ηλεκτρικά οχήματα θα αποτελούν το 15 – 30% της συνολικής αγοράς νέων οχημάτων. Τη δήλωση αυτή την έκανε στα πλαίσια του συνεδρίου Bloomberg New Energy Finance που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας επίσης, ότι η ζήτηση σε καύσιμα πρόκειται να σταθεροποιηθεί, ίσως και να μειωθεί στο μέλλον.
   Η δήλωση του κ. Couse φαίνεται να είναι ιδιαίτερα “επιθετική” και να προβλέπει τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτρικών οχημάτων στην αγορά από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία μέχρι σήμερα, όπως άλλωστε σχολίασε ο υπεύθυνος σχετικά με τις προηγμένες μεταφορές στο Bloomberg New Energy Finance κ. Colin McKerracher.
   Οι τιμές των μπαταριών πέφτουν κατά 20% κάθε έτος, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στον σχεδιασμό και στην εξέλιξη ηλεκτρικών μοντέλων. Εξαιτίας της σχετικά απλής τεχνολογίας των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, περίπου το μισό κόστος της εξέλιξής τους επικεντρώνεται στις μπαταρίες. Καθώς οι τιμές των μπαταριών πέφτουν, οι τιμές των ηλεκτρικών μοντέλων θα μειώνονται και αυτές παράλληλα, πλησιάζοντας αυτές των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Λαμβάνοντας υπόψιν και την συνεχή ανάπτυξη δικτύου σταθμών φόρτισης, πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, οι ηλεκτρικές εκδόσεις των μοντέλων να κοστίζουν όσο και οι αντίστοιχές τους βενζινοκίνητες ή πετρελαιοκίνητες (αν υπάρχουν ακόμα diesel μοντέλα).
   Αρκετές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι  Audi, Jaguar, Mercedes-Benz, BMW και General Motors, αναπτύσσουν ηλεκτρικές εκδόσεις μοντέλων τους οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στην αγορά από το 2020. Όπως δήλωσε και ο ιδρυτής του Bloomberg New Energy Finance κ. Michael Liebreich, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση περισσότερα από 120 διαφορετικά ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά. Αυτά θα είναι τόσο καλά αυτοκίνητα, που θα κάνουν τα αντίστοιχα με κινητήρες εσωτερικής καύσης να φαίνονται “παλιομοδίτικα”.

Πηγή: motor1.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου