Τρίτη 30 Μαΐου 2017

“Έξυπνοι” φωτεινοί σηματοδότες ξεκινούν να λειτουργούν πιλοτικά σε πόλη της Μ. Βρετανίας




   Στο Milton Keynes της Μ. Βρετανίας θα ξεκινήσει δοκιμαστικά η λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών, οι οποίοι θα ελέγχονται από σύστημα που διαθέτει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός είναι να μειωθούν τα φαινόμενα κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πόλη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στο οποίο έχουν επενδυθεί 3,4 εκατ. ευρώ, αναπτύσσει τεχνολογία ελέγχου της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, προκειμένου να εντοπίζονται σημεία μποτιλιαρίσματος, και με κατάλληλες τροποποιήσεις στην προτεραιότητα των οχημάτων να διευκολύνεται κατάλληλα η κυκλοφορία. Σήμερα, οι φωτεινοί σηματοδότες είναι προγραμματισμένοι να διευκολύνουν τους δρόμους εκείνους που εμφανίζουν συνήθως τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο και η λειτουργία τους μπορεί να μεταβληθεί μηχανικά, μόνο με την επέμβαση εξουσιοδοτημένου προσωπικού.
   Το συγκεκριμένο “έξυπνο” σύστημα ελέγχου των φωτεινών σηματοδοτών έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Vivacity Labs που ειδικεύεται σε θέματα αστικής κυκλοφορίας και εδρεύει στο Λονδίνο. Αυτό θα διαθέτει περισσότερες από 2.500 κάμερες που θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένους φωτεινούς σηματοδότες μέσα στην πόλη Milton Keynes, μέσα από τις οποίες θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η κατάσταση της κυκλοφορίας.
   Στο μέλλον το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα και με διασυνδεδεμένα οχήματα αυτόνομης οδήγησης. Οι υπεύθυνοι της Vivacity Labs δηλώνουν ότι με τον τρόπο αυτό οι δρόμοι θα γίνουν πιο ασφαλείς, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για τους πεζούς, δηλώνοντας στους χρήστες των οδών κινδύνους, όπως για παράδειγμα ένα ακινητοποιημένο όχημα σε κοντινό δρόμο.

Πηγή: The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου