Τρίτη 23 Μαΐου 2017

H E.E. αλλάζει τον κανονισμό που αφορά την ασφάλεια των οχημάτων




   Μέχρι το τέλος του 2017 η Ε.Ε. προσανατολίζεται στην αλλαγή των όρων ασφάλειας της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των φορτηγών, πιέζοντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξοπλίσουν τα μοντέλα τους με τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτό η Ε.Ε. θα προχωρήσει ουσιαστικά σε αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού ασφάλειας των οχημάτων, ο οποίος έχει παραμείνει αμετάβλητος από το 2009.
   Μέσα στο 2016, οι νεκροί στην Ε.Ε. από τροχαία δυστυχήματα ανήλθαν σε 25.500 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 2% σε σχέση με το 2015. Στόχος της Ε.Ε. είναι μέχρι το 2020 να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών κατ’ έτος, καθιστώντας υποχρεωτική την εγκατάσταση συγκεκριμένων συστημάτων ασφάλειας στα οχήματα. Για παράδειγμα, η μείωση των νεκρών σημείων στην ορατότητα των οδηγών στα φορτηγά με τη χρήση καμερών  και συστημάτων ελέγχου, μπορεί να σώσει τη ζωή εκατοντάδων πεζών κάθε χρόνο, καθιστώντας ευκολότερο για τους οδηγούν να εντοπίσουν την ύπαρξη πεζών, ποδηλατών και αναβατών μοτοσικλετών γύρω από το όχημά τους. Στις τεχνολογίες ασφάλειας για τα οχήματα συγκαταλέγονται επίσης συστήματα “έξυπνης” υποβοήθησης ταχύτητας και αυτόνομα συστήματα επείγουσας πέδησης.
    Για τον λόγο αυτό, τον περασμένο Φεβρουάριο οκτώ Ευρωπαίοι Υπουργοί υπέβαλαν γραπτά αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου αυτή να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού ασφάλειας οχημάτων, παρουσιάζοντας ένα προσχέδιο αυτού αρκετά πριν το τέλος του 2017. Στον νέο κανονισμό αναμένεται να ενσωματωθεί και ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο σχετικά με τις χρεώσεις διοδίων για αυτοκίνητα στις χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ θα συνδέει τις εκπομπές CO2 των οχημάτων με τα τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: europe.autonews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου