Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Editorial: Οι φετινές ευρωεκλογές ίσως οι σημαντικότερες στην ιστορία της Ε.Ε.


   Μία ανάσα από τις κάλπες και οι υποψήφιοι “Τοπικοί Άρχοντες” τα… δίνουν πλέον όλα στις τοπικές κοινωνίες, γεμίζοντας τις κολώνες με αφίσες και πανό με τις φωτογραφίες τους, ενώ έχουμε βαρεθεί τον τελευταίο καιρό να αδειάζουμε κάθε μέρα τα γραμματοκιβώτια από
φυλλάδια υποψηφίων. Δυστυχώς, λίγοι (έως ελάχιστοι) δεν καταφεύγουν στον συγκεκριμένο παρωχημένο τρόπο προεκλογικής καμπάνιας εν έτη 2019, όχι γιατί δεν μπορούν από οικονομική άποψη, αλλά γιατί τον θεωρούν τριτοκοσμικό (και πολύ καλά κάνουν), αλλά και συνάμα προκλητικό, αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που δαπανώνται για όλα αυτά.
   Πέραν, όμως, από τις Δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές, η τρίτη κάλπη που θα στηθεί την ερχόμενη Κυριακή θα είναι για την εκλογή των εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν και στην χώρα μας αυτές οι ευρωεκλογές θα περάσουν, ίσως και σκοπίμως, “απαρατήρητες”, παρόλα αυτά διάφοροι αναλυτές τις χαρακτηρίζουν ως τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί, μία από στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες της, η Μ. Βρετανία, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός της Ε.Ε., στην Ιταλία η νέα κυβέρνηση προβάλει με κάθε τρόπο την αντίθεσή της στις αποφάσεις των βόρειων χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ στην Γαλλία τα “κίτρινα” γιλέκα δίνουν το δικό τους στίγμα σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας που προσπαθούν να υιοθετηθούν.
   Δείγμα του πόσο σημαντικές είναι οι επερχόμενες ευρωεκλογές για την μελλοντική πορεία της Ε.Ε., μπορεί να θεωρηθεί και η προεκλογική εκστρατεία που κάνει η ίδια η Volkswagen, δηλώνοντας ευθέως ότι “συμβουλεύει” τους υπαλλήλους της να ψηφήσουν τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν την σταθερότητα στην Ε.Ε. και την συνέχιση της πορείας που ακολουθείται μέχρι σήμερα. Με λίγα λόγια “συμβουλεύει” τους υπαλλήλους της να αποφύγουν να ψηφήσουν τους λεγόμενους ευρωσκεπτικιστές, αν θέλουν το… καλό της εταιρείας τους. Πρόκειται για μία ίσως πρωτοφανή καθαρά πολιτική παρέμβαση από έναν γερμανικό όμιλο, στον οποίο εργάζονται 480.000 περίπου ευρωπαίοι πολίτες, που, αν σε αυτούς συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους, ο αριθμός των ψηφοφόρων τους οποίους δύναται αυτός να επηρεάσει φτάνει τους περίπου 1.500.000!
   Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλοι το μέλλον που επιθυμούμε για την Ε.Ε., της οποίας οι αποφάσεις και οι στρατηγικές επηρεάζουν άμεσα την χώρα μας όπως έχουμε καταλάβει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, και ας ψηφήσουμε ΟΛΟΙ αυτό που πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερο για την χώρα μας και για την Ε.Ε. Ελπίζω να έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι το να μην ψηφίζει κάποιος για να “περάσει κάποιο μήνυμα” στους διοικούντες δεν ισχύει από την στιγμή που τα ποσοστά των αποτελεσμάτων ανακοινώνονται με βάση τους ψηφίσαντες και όχι με βάση το σύνολο του πληθυσμού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αποποινικοποιήθηκε το να μην ψηφίσει κάποιος, κάτι που παλαιότερα είχε ιδιαίτερα βαριές νομικές κυρώσεις, ακόμη και στέρηση έκδοσης διαβατηρίου.
   Επειδή ο καιρός προβλέπεται την ερχόμενη Κυριακή μάλλον ιδανικός για το ένα μπανάκι στη θάλασσα, πριν την παραλία, ας περάσουμε και μια βόλτα από το εκλογικό μας κέντρο για το ύψιστο καθήκον που μας εξασφαλίζει η Δημοκρατία.
      

  



Διονύσης Νεοφώτιστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου