Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

H αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου είναι η χειρότερη οικονομική απόφαση που μπορεί κάποιος να πάρει στη ζωή του


    Σίγουρα το να αποκτά κανείς ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο είναι ένα μοναδικό συναίσθημα και όνειρο ζωής για πολλούς, όμως δεν είναι μία “έξυπνη” κίνηση από καθαρά οικονομικής άποψης. O κορυφαίος οικονομολόγος κ. David Bach, ο οποίος είναι και ένας
αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και επιτυχημένος συγγραφέας, δήλωσε πρόσφατα το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNBC, ότι τίποτα που θα κάνουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας δεν θα μπορεί να είναι τόσο αποτυχημένο οικονομικά, όσο η αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως την “χειρότερη δυνατή αγορά”. Ο βασικός λόγος που ο κ. Bach στηρίζει την συγκεκριμένη του άποψη είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την παραλαβή του αυτοκινήτου από την έκθεση η αξία του αρχίζει να μειώνεται και συνήθως υπολογίζεται ότι η αξία ενός νέου αυτοκινήτου πέφτει κατά 20 έως 30% μέσα στον πρώτο χρόνο χρήσης του. Μάλιστα, σε πέντε χρόνια από την αγορά του η αξία του μπορεί να μειωθεί και ως 60% ή και περισσότερο. Η λύση που κατά τον κ. Bach είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά είναι η αγορά ενός ελαφρά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ηλικίας δύο με τριών ετών. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι ακόμα σχεδόν καινούργια και δεν έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μηχανικά προβλήματα, ενώ μπορεί κανείς να τα αγοράσει έως και κατά 30% πιο φθηνά από ότι κόστιζαν καινούργια.

   Μάλιστα, ο κορυφαίος οικονομολόγος τονίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι που αγοράζουν καινούργιο αυτοκίνητο είναι να προσφεύγουν στην λύση του δανεισμού για την απόκτησή του. Συγκεκριμένα, ο κ. Bach έθεσε το ερώτημα “γιατί κάποιος να δανειστεί χρήματα για να αγοράσει ένα περιουσιακό στοιχείο που θα χάσει σχεδόν αμέσως το 30% της αξίας του;”. Οι εταιρείες προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους πελάτες τους, επικεντρώνονται στο μηνιαίο κόστος των δόσεων και στο αν οι πελάτες τους θα μπορούν να το ανταποκριθούν σε αυτό. Αν κανείς αντιληφθεί το ετήσιο κόστος, μαζί με τα διάφορα έξοδα όπως τα καύσιμα, την ασφάλεια και τα τέλη κυκλοφορίας, πόσο μάλλον το συνολικό κόστος σε ολόκληρη τη διάρκεια δανεισμού, τότε πιθανότατα αυτό να αποτελούσε ανατρεπτικό παράγοντα για την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου.



Πηγή: Carscoops

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου